Članak

Odvođenje supruga iz kuće

28. Aprila 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Hadžićima, svjedokinja Optužbe u sudnici je prepoznala optuženog Radovana Malinovića kao osobu koja je sredinom augusta 1992. godine odvela njenog supruga, kojeg više nije vidjela živog.

This post is also available in: English

Svjedokinja Nura Gačanović je kazala da je njenog supruga Smajila 15. augusta 1992. iz kuće odveo čovjek za kojeg su joj komšije rekle da se zove Radovan Malinović. Pojasnila je da je bila u kući kada je njen suprug odveden.

“Rekao mu je: ‘Smajo, haj’mo, kupio sam na Kobiljači teletine i pive da se počastimo.’ (…) To je taj čovjek”, ustvrdila je Gačanović pokazajući rukom na optuženog.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Malinovića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je 15. augusta 1992. godine u krugu kasarne “Žunovnica” ubio Smajila Gačanovića.

Svjedokinja Gačanović je kazala da je išla u policijsku stanicu Hadžići i pitala za muža, na šta joj je komandir rekao da je odveden na Kulu, a jedan vojnik dodao: “Traži ga kad se rat završi.”

Desetak dana nakon odvođenja, kako je navela, Gačanović je srela vojnika koji joj je odveo supruga i pitala za njega, na šta joj je on odgovorio: “Šta ja mogu kad vaši neće razmjenu.”

Gačanović je razmijenjena u Pazarić 23. novembra 1992. godine.

“Suprug je razmijenjen 110 dan poslije smrti. Bio je čitav i u odjeći u kojoj je i otišao 15. augusta. Nije imao samo papuče, a imao je i sat na ruci. Imao je tri prostrijelne rane na prsima. Sin mu je zavrnuo košulju da vidi rane”, kazala je svjedokinja.

S obzirom da je došlo do izmjene predsjedavajućeg Sudskog vijeća na suđenju Malinoviću, postupak je prije saslušanja svjedokinje Gačanović počeo iznova čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi.

Suđenje Malinoviću bit će nastavljeno 28. maja.

Albina Sorguč


This post is also available in: English