Članak

Leševi kod hangara

28. Aprila 2014.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je u julu 1995. sijenom pokrivao leševe muškaraca ispred hangara u Kravici.

This post is also available in: English

Svjedok Zoran Erić je rekao da je u julu 1995. godine bio u štali kada je čuo da je jedan stražar poginuo, te da se nakon toga iz pravca hangara Zemljoradničke zadruge u Kravici začula pucnjava. Po njega i još dvojicu koji su se nalazili u štali, kako je rekao, vojnici su kasnije došli, te im naredili da pokriju leševe “jer će tuda proći ‘plavi šljemovi’”.

“Idemo do hangara i ispred vidim leševe. Neki su ležali na stomaku, a neki na leđima. Sve smo ih pokrili”, rekao je on, dodavši da su leševi bili muškarci.

Naveo je i kako je kasnije čuo da je te leševe pokupila civilna zaštita. Erić je kazao da je u Zadrugu došao 11. jula 1995. jer mu je rečeno da treba pomoći oko stoke koja se tu nalazila. Po dolasku u Zadrugu, kako je rekao, vojnici su ga smjestili u štalu i kazali mu da ne smije izlaziti.

“Prije ulaska tu, vidio sam ljude koji se predaju, podižu ruke i predaju se. Izlazili su iz šume”, naveo je on.

Ispričao je i da je tokom boravka u štali čuo kako tu dolaze kamioni i autobusi, te glas koji je govorio: “Brže, brže.”

“Tu noć su nas istjerali da čuvamo stražu iza hangara da muslimani ne izlaze. Ali mi nismo bili tu jer smo pobjegli. Samo smo čuli jauke iz hangara”, rekao je Erić, koji je svjedočio na suđenju Goranu Sariću, za kojeg je kazao da ga  ne poznaje.  

Sarić je optužen da je, kao komandant Specijalne brigade policije, izdao naredbu pripadnicima policije da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac – Konjević Polje, te vrše zarobljavanje više hiljada Srebreničana koji su šumom pokušavali doći na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

U optužnici stoji da su pripadnici Specijalne brigade policije zatim učestvovali u sprovođenju više stotina zarobljenika u Zemljoradničku zadrugu u Kravici, gdje su ih ubili.

Saslušanje drugog svjedoka je odgođeno kako bi se utvrdio njegov status. Ovom svjedoku u drugom predmetu je dodijeljen imunitet za događaje koji su se desili 13. jula 1995. godine.

Suđenje se nastavlja 12. maja.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English