Članak

Slobodan Dragić priznao krivnju

22. Aprila 2014.00:00
Slobodan Dragić, optuženi za zločin počinjen u Ključu, postigao je sporazum o priznanju krivnje, pa je Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Bihaću razdvojilo postupak protiv njega u odnosu na ostalu četvoricu optuženih.

This post is also available in: English

Sporazum, koji je postignut 18. aprila, Vijeće će razmotriti narednih dana.

Dragić je optužen sa Predragom i Nenadom Bajićem, Sinišom Babićem i Mladenkom Vrtunićem, bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), za učešće u ubistvima, silovanju i nečovječnom postupanju u selima Humići, Vojići i Pudin Han (općina Ključ) 1992. i 1993. godine.

Suđenje četvorici optuženih nastavljeno je saslušanjem svjedoka Optužbe koji je ispričao kako je u julu 1992. Predrag Bajić upao u kuću Ramiza Draganovića i tražio novac, a potom ubio Ibrahima Draganovića.

“Na sugestiju vojnika sa punkta, koji su bili zaduženi za našu bezbjednost, više nas je spavalo u jednoj kući. Te noći, oko 22.30, čula se lupa i Ramizova supruga Mina je otvorila. Čuo sam glas Predraga Bajića, jer ga poznajem od malih nogu. Tražio je od nje novac. Ona je dala što je imala i rekla da nema više”, prisjetio se svjedok.

Kako je dodao, Bajić je njega i Ibrahima Drganovića s uperenom puškom izveo u dvorište, gdje su bili Milan Lukić, Nenad Bajić i Siniša Babić.

“Od Ibrahima je ponovo tražio novac, a kada je ovaj rekao da nema više i pokazao mu propusnicu za kretanje koju je dobio u općini, pucao je prema nama. Nisam znao jesam li ranjen ili ne. Ibrahim je bio pogođen, pao je preko mene i osjetio sam toplotu od krvi. Ostao sam tako ležati sat vremena dok nisu otišli”, kazao je svjedok.

On je naveo da je poslije otišao na punkt i Mići Marjanoviću prijavio šta se desilo, ali da mu je on savjetovao da šuti i kaže da ne poznaje napadače “ako hoće da sačuva živu glavu”.

“Najžalosnije od svega je što je mjesec dana prije toga njihov otac meni spasio život”, rekao je svjedok.

Svjedokinja Vasva Delić je ispričala kako su njen suprug Redžo i komšija Hakija Zukić ubijeni kada su dva muškarca upala tražeći novac.

“Mom Redži su psovali balijsku majku, a kada su vidjeli da nemamo novca, upucao ga je. Oni su u međuvremenu Hakiju izveli iza kuće. Čulo se nekoliko pucnjeva i kasnije smo ga našli sa ranama na prsima. Unijeli smo ga u kuću, ali je nakon deset minuta umro. Ja tada nisam znala ko su napadači, ali zauvijek sam zapamtila njihova lica. Komšinica Gordana mi je ujutro rekla da je to bio Predrag Bajić”, ispričala je Delić pokazavši u sudnici Predraga Bajića.

Na suđenju su saslušani i Milivojko Pjevac, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske, koji nije imao neposrednih saznanja o ovom događaju, te Subha Dervišević i Ermin Pervić, koji je iz svoje kuće vidio trojicu vojnika koji su odveli Refika Pudića i Fadila Pervića.

“Nisam siguran, ali mislim da je jedan od vojnika bio Predrag Bajić. Fadil se ubrzo, nakon nekih 10 do 15 minuta vratio, a Refika smo sutradan našli mrvog”, kazao je Ermin Pervić.

Otac mu je, kako je dodao, kasnije pričao o upadu u njihovu kuću Predraga, Siniše i Slobodana, koji su tražili novac i tukli ga.

“Otac mi je ispričao da su se desila i dva silovanja”, dodao je Pervić.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. april.

Dženita Duraković


This post is also available in: English