Članak

Ranjavanje prilikom kopanja rovova

21. Aprila 2014.00:00
U nastavku suđenja Mati Martiću, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Zenici je rekao da je 1993. godine odveden na kopanje rovova, ali da tom prilikom nije vidio ko je ranio Ganu Muslića.

This post is also available in: English

Svjedok Osman Krehmić je ispričao kako je skupa sa još nekoliko zarobljenih pripadnika Armije BiH (ABiH) 1993. godine odveden da kopa rovove. 

“Mati nas je predao Nikola zvani Zec. Bio je tu još jedan čovjek, koji je išao ispred nas, a Mato za nama. Mato je tada imao između 50 i 60 godina, bio je niži, imao je brkove, i ja mislim da je to optuženi”, kazao je Krehmić.

Prema iskazu svjedoka, nakon što su zarobljeni pripadnici ABiH došli na vrh kose zvane Varda, u blizini Žepačkog raskršća, počela je pucnjava između ABiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Neko je vikao: ‘Diži se’ i zapucao je rafal. Mi smo ustali, a Gano Muslić je ostao ležeći. Bio je ranjen u ruku i u nogu. Nisam vidio ko je pucao. Poslije su došla konjska kola i odvezli su ga”, ispričao je svjedok, dodavši da se ne sjeća da li je neko još ranjen.

Mato Martić, bivši pripadnik HVO-a, optužen je za zločine počinjene protiv ratnih zarobljenika i civila u Žepču 1993. godine.

Kantonalno tužilaštvo u Zenici tereti Martića da je iz škole u Perkovićima u julu 1993. na položaj HVO-a poveo grupu zarobljenih pripadnika Armije BiH (ABiH), gdje ih je zlostavljao i udarao kundakom po raznim dijelovima tijela, te pucao u dvojicu kojima je nanio teške tjelesne povrede.

Martić je optužen i da je u istom mjesecu u Lijesnici udarao zarobljenog civila bošnjačke nacionalnosti, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

Suđenje se nastavlja 14. maja.

Dženana Sivac


This post is also available in: English