Članak

Nisu ih tukli u pritvoru

8. Aprila 2014.00:00
U nastavku suđenja Jasminu Šehagiću za zločine počinjene u Kaknju, svjedoci Odbrane izjavili su pred Kantonalnim sudom u Zenici kako nisu čuli da je optuženi zlostavljao zatočenike u staroj direkciji rudnika.

Zdenko Jozić je kazao da je nakon izbijanja sukoba između Armije BiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) priveden, te da ga za vrijeme deset dana pritvora niko nije tukao.

“Dok sam bio tamo, bilo je dosta onih koji su provocirali, dovikivali kroz prozor ‘ustaše’ i prijetili. Jasmin im nije dao da uđu”, rekao je Jozić i dodao da ni nakon rata nikada nije čuo da je Šehagić nekoga tukao u pritvoru.

Prema optužnici, Šehagić je, kao upravnik zatočeničkog objekta koji je bio u staroj direkciji Rudnika mrkog uglja u Kaknju, učestvovao u mučenju zarobljenika hrvatske nacionalnosti.

Svjedok Ivo Ilić je ispričao kako je u pritvor otišao da traži kćerkinog momka, koji se zatekao u Kaknju u vrijeme sukoba, te je tako zatvoren.

“Kada sam došao, bilo je onih koji su mi dobacivali, ali to su bile samo provokacije. Kćerkinog momka su pustili, nije mu dlaka s glave falila”, rekao je Ilić.

On je naveo da je tom prilikom vidio Jasmina Šehagića, s kojim se družio prije rata, a da ni od koga nije čuo da je optuženi tukao zatvorenike.

Suđenje se nastavlja 22. aprila.

Dženana Sivac