Članak

Ponovno suđenje Lavrniću počinje krajem aprila

4. Aprila 2014.00:00
Ponovljeno suđenje nekadašnjem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Lavrniću za zločine počinjene u Ključu počet će 25. aprila, odlučeno je na statusnoj konferenciji pred Kantonalnim sudom u Bihaću.

This post is also available in: English

Do ponovljenog suđenja Lavrniću došlo je nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo presudu kojom je on oslobođen optužbi za zločine protiv civila počinjene 1993. u Ključu.

Presudom Kantonalnog suda u Bihaću, Lavrnić je u oktobru 2012. godine oslobođen optužbe da je, kao pripadnik 17. ključke brigade VRS-a, 10. februara 1993. došao u zaselak Rejzovići i ubio tri bošnjačka civila, a jednog ranio.

Na ovu presudu žalilo se Kantonalno tužilaštvo u Bihaću zbog povrede krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, dok je Lavrnićeva Odbrana predložila da se žalba Kantonalnog tužilaštva odbije, a prvostepena presuda potvrdi.

Kantonalni tužilac Jasmin Mesić je kazao kako će u ponovljenom postupku Optužba saslušati jednog svjedoka, dok Odbrana nije iznijela svoj prijedlog dokaza.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English