Članak

Potvrđena optužnica za zločin u Bosanskoj Krupi

3. Aprila 2014.00:00
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Bore Kuburić i Radmile Banjac, bivših pripadnica Vojske Republike Srpske (VRS), za ratni zločin počinjen u ljeto 1992. godine u mjestu Radić, u blizini Bosanske Krupe.

This post is also available in: English

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) tereti Kuburić i Banjac da su sredinom jula 1992. godine fizički i psihički maltretirale zarobljenu ranjenu bolničarku, pripadnicu Unsko-sanske operativne grupe Armije BiH (ABiH).

“Optužene su zarobljenu osobu s inicijalima K.K. predali pripadnicama Fronta žena – Petrovac, među kojima je bila starješina ove jedinice Ranka Tomić, a koja je trenutno nedostupna državnim organima. Zatim su odvele oštećenu K.K. u dolinu u blizini škole u Radiću, gdje je bio okupljen veći broj mještana ovog naselja, a Ranka Tomić joj je naredila da se skine do gola, a potom da puže po zemlji, usljed čega je zadobila mnogobrojne posjekotine po tijelu”, navodi se u potvrđenoj optužnici.

Kako dalje stoji u optužnici, ranjena bolničarka je potom natjerana da sebi kopa grobno mjesto, dok su joj među noge stavljali granje crnog trna.

“U jednom trenutku su prišle Kuburić i Banjac i udarale oštećenu ljeskovim štapovima, sve dok se oni ne bi slomili, a zatim joj je Banjac nožem odsjekla kosu, praveći joj prilikom rezanja krst na glavi, a kasnije joj je nožem urezala krst dužinom leđa, zbog čega je nastupilo obilnije krvarenje. Nastavljajući dalje mučenje, Kuburić je uzela nož i njime oštećenoj razrezala donji dio uha”, stoji u optužnici.

Prema optužnici, Ranka Tomić je zatim oštećenu odvela u dolinu udaljenu 70 metara, gdje je izvjesni Veselko Đukić iskopao grobnu rupu, natjerao oštećenu da legne u nju i zatim je ubio pucajući iz pištolja. 

Optužene se brane sa slobode.

Dženita Duraković


This post is also available in: English