Članak

Veća kazna ili obnova suđenja

1. Aprila 2014.00:00
Tužilaštvo BiH je zatražilo da se Zoranu Miliću, optuženom za zločin počinjen u Busovači, izrekne veća kazna, dok Odbrana smatra da treba biti oslobođen, ili da se obnovi suđenje.

This post is also available in: English

Iznoseći žalbu na prvostepenu presudu, Tužilaštvo BiH je zatražilo da se Miliću izrekne veća kazna od devet godina, na koliko je osuđen zbog zločina počinjenog u Busovači.

“U ovom predmetu žalili smo se samo na odluku o kazni. Detaljnije obrazloženje o žalbi uputili smo pismeno”, rekla je Slavica Terzić, tužiteljica Tužilaštva BiH.

Odbrana optuženog se žalila zbog bitne povrede krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te u pogledu odluke o kazni.

Advokat Slavko Aščerić je zatražio od Apelacionog vijeća da presudu preinači i optuženog oslobodi krivnje, ili da se presuda ukine i postupak ponovi.

“Vijeće je u prvostepenom postupku, kao jedini dokaz protiv mog branjenika, imalo izjavu prvooptuženog Zorana Marinića u svojstvu svjedoka. On je jedini tvrdio da je moj branjenik bio na mjestu zločina. Svi ostali svjedoci su tvrdili da su vidjeli Marinića, a ne Milića”, kazao je Aščerić, dodavši da je optuženi Milić sve vrijeme postupka negirao učešće u zločinu.

Sud BiH je u novembru 2013. osudio Zorana Milića na devet godina zatvora, proglasivši ga krivim da je, kao pripadnik Druge bojne brigade “Nikola Šubić Zrinjski”, učestvovao u ubistvu i nečovječnom postupanju.

Sudsko vijeće je zaključilo da je Milić 26. aprila 1993., zajedno sa Zoranom Marinićem, došao oko 22 sata do kuće svjedoka B-1 u Busovači, gdje je bila njegova supruga sa troje maloljetne djece, kojima su kazali da će ih ubiti.

Miliću je suđeno sa Zoranom Marinićem, koji je preminuo u oktobru.

Milić je proglašen krivim i da je zajedno sa Zoranom Marinićem došao u kuću Topalovića, gdje su vatrenim oružjem i nožem ubili starca Ahmeda Topalovića i invalida Sabriju Topalović. Tom prilikom su ranili B-2, te Adila Topalovića i Muvedetu Smolo, koji su podlegli.

Obrazlažući žalbu na presudu, branilac Aščerić je istakao i kako Sudsko vijeće u prvostepenom postupku nije adekvatno cijenilo dokaze Odbrane.

“Naša jedina dva svjedoka govorila su o ličnosti optuženog. Oni su posvjedočili o tome kako je Milić spasio dvije bošnjačke porodice u ratu. Vijeće nije dalo niti jedan osvrt na te svjedoke. A nije riječ o podvojenoj ličnosti koja bi prijepodne ubijala Bošnjake, i to bez motiva, a poslijepodne ih spašavala”, kazao je Aščerić, dodavši da nijedan od svjedoka koji je opisivao Marinićevog saučesnika u zločinu ne liči na optuženog Milića.

Optuženi Milić nije prisustvovao iznošenju žalbe, a njegov advokat je rekao da je bolestan.

Odluku o žalbama Apelaciono vijeće će donijeti naknadno.

Povezani članci

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English