Članak

Odvođenje Srebreničana iz “bijele kuće”

31. Marta 2014.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva na suđenju Goranu Sariću za genocid počinjen u Srebrenici rekao je da je Specijalna brigada policije Republike Srpske (RS) obezbjeđivala cestu Bratunac – Konjević Polje sredinom jula 1995. godine jer se očekivao prodor Srebreni

This post is also available in: English (English)

čana.

Miladin Stevanović, kojeg je Sud BiH pravosnažno oslobodio krivice za učešće u genocidu počinjenom u Srebrenici, kazao je da je 13. jula 1995. godine bio na cesti kod mjesta Sandići na obezbjeđenju ceste.

“Ja sam bio nekih sat ili dva. Nije se ništa posebno desilo dok sam ja bio tu”, rekao je Stevanović, nekadašnji pripadnik odreda Šekovići Specijalne brigade policije RS-a.

On je pojasnio da je iz Sandića sa kolegom otišao u Bratunac, te da su se u poslijepodnevnim satima vratili u selo Kravica, koje se nalazi u blizini Sandića.

Kako je ispričao Stevanović, na cesti kod zadruge u Kravici je zatekao pripadnike Specijalne brigade policije, te je vidio ubijenog kolegu, kojeg je potom sa još dvojicom kolega prevezao u Bratunac. Dodao je da im je rečeno da se ne moraju vraćati jer će “doći zamjena”.

Stevanović je naveo da je Sarić bio komandant Specijalne brigade policije, ali da ga nikada lično nije vidio.

Goran Sarić je optužen da je, kao komandant Specijalne brigade policije, izdao naredbu pripadnicima policije da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac – Konjević Polje, te vrše zarobljavanje više hiljada Srebreničana koji su šumom pokušavali doći na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

U optužnici stoji da su pripadnici Specijalne brigade policije zatim učestvovali u sprovođenju više stotina zarobljenika u Zemljoradničku zadrugu u Kravici, gdje su ih ubili.

Miladin Mlađenović, drugi svjedok Tužilaštva BiH, ispričao da je sredinom jula 1995. godine autobusom prevozio muškarce iz “bijele kuće” u Potočarima u Srednjoškolski centar u Bratuncu.

On je izjavio da je napravio više “tura”, te da je prevezao oko 400 muškaraca.

“Rekli su da će iz Bratunca biti prebačeni u Kladanj”, kazao je on.

Dan prije je svjedok Mlađenović, kako je ispričao, žene i djecu iz Potočara prevezao u Kladanj, odnosno na teritoriju ABiH. Dodao je da je ove zadatke dobio od nadređenih u autoprevoznoj firmi “Vihor” iz Bratunca, gdje je bio na radnoj obavezi.

Suđenje Sariću se nastavlja idućeg ponedjeljka, 7. aprila.

Amer Jahić


This post is also available in: English (English)