Članak

Maltretiranje i ranjavanje na kopanju rovova

24. Marta 2014.00:00
U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Zenici, dvojica svjedoka Optužbe su kazala da ih je optuženi Mato Martić u julu 1993. godine maltretirao i ranio.

This post is also available in: English

Svjedok Gano Muslić je rekao da su ga pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zarobili, te da je 9. jula 1993. godine vođen na kopanje rovova s drugim zarobljenicima na Žepačkom raskršću. 

“Optuženi nas je natjerao da kozijom stazom idemo po trojica, a kada bi došli na dijelove gdje ima blata i vode, davao bi komandu ‘Avioni!’. Tada smo morali zalijegati, i tako bezbroj puta dok smo stigli do odredišta”, prisjetio se Muslić.

Prema riječima svjedoka, optuženi Martić je zarobljenike podijelio u dvije grupe i naredio im da kopaju. 

“Međutim, zapucalo se, pa smo polijegali i počeli puzeći da se povlačimo prema optuženom. On je počeo da nam psuje i vikao da nastavimo da kopamo. Mi to nismo mogli jer su meci zviždali iznad nas. Onda je počeo da puca po nama. Ranio me je u desnu ruku i desnu nogu. Tada je ranjen i Samir Jašić”, ispričao je Muslić, te dodao da i danas ima posljedice od ranjavanja.

Muslić je kazao da mu je tokom istrage pokazano više fotografija na kojima je optuženog Martića prepoznao kao osobu koja ga je ranila. 

Martić, nekadašnji pripadnik HVO-a, optužen je da je u julu 1993. godine, na području Žepča sprovodio grupu od desetak zarobljenih vojnika Armije BiH (ABiH) iz škole u Perkovićima prema borbenim linijama HVO-a te ih tjerao da pužu po blatu, udarao ih i ranio dvojicu zarobljenika.

Kantonalno tužilaštvo u Zenici je na ovom ročištu ispitalo i Samira Jašića, koji je rekao da je i on nakon zarobljavanja odveden na kopanje rovova u julu 1993. godine. 

“Poveli su me optuženi i još jedan mladić. Imao je crnu uniformu sa oznakom HVO-a. Njega su zvali ‘domobran’, a kasnije sam saznao da mu je ime Mato Martić. Nisam ga od toga dana vidio do sada, ali sam ga odmah prepoznao u sudnici – kao da sada vidim kako puca u mene. Nisam mislio da će mi se vratiti opet onaj osjećaj straha, mislio sam da će biti drugačije, to lice neću nikada zaboraviti”, kazao je Jašić.

Jašić je posvjedočio da je Martić zarobljenicima putem naređivao da se valjaju u blatu, te da je njega udario kundakom u leđa i bubrege. 

“Kada smo stigli, počeli smo kopati, ali se zapucalo. Polijegali smo, a on je naredio: ‘Ustajte, kopajte!’ Mato je svoju pušku uperio u mene i ispalio jedan hitac. Pogodio me u plećku. Pao sam, a zatim je pao Gano. Ispred mene je bilo jedno drvo, za koje sam se uhvatio da se pridignem. Gledao sam u njega, opet je nanišanio i pogađa me u tu ruku kojom sam se uhvatio. Pao sam, ruka je samo klonula”, prisjetio se Jašić.

Svjedok je rekao da Martić nikome nije dao da pomogne ranjenicima, sve dok nije došao komandir koji mu je to naredio. 

Suđenje se nastavlja 21. aprila.

Dženana Sivac


This post is also available in: English