Članak

Svjedok sa PTSP-om

7. Marta 2014.00:00
Na suđenju pred Okružnim sudom u Bijeljini za zločine počinjene u ugljevičkim logorima, vještakinja medicinske struke je kazala da Stjepan Mrkić ne može biti pozvan da svjedoči s obzirom da boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

This post is also available in: English

Na suđenju pred Okružnim sudom u Bijeljini za zločine počinjene u ugljevičkim logorima, vještakinja medicinske struke je kazala da svjedok S.M ne može biti pozvan da svjedoči s obzirom da boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Sudska vještakinja medicinske struke Vasika Drašković rekla je da je uvidom u medicinsku dokumentaciju vidljivo da ovaj svjedok boluje od PTSP-a i promjene ličnosti, zbog čega je podvrgnut psihijatrijskom liječenju i koristi veoma snažne medikamente.

“On je proglašen invalidom sa ograničenim radnim sposobnostima jer kod njega stalno egzistira strah, izolovanost i otuđenost od sredine. Sve te trajne promjene ličnosti su psihička bolest zbog tragičnog događaja koji mu se desio”, kazala je Drašković.

Ona je pojasnila da bi bilo koje podsjećanje na logor ili rat kod svjedoka moglo da izazove eskalaciju “negativnih i nezdravih emocija i dovede do pogoršanja i promjene njegovog stanja, zbog čega njegov iskaz ne bi bio validan”.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini u sudski spis je uvrstilo pisanu izjavu ovog svjedoka koju je 2005. godine dao pred Kantonalnim tužilaštvom u Tuzli. Međutim, Odbrana je željela da Mrkić bude ispitan u sudnici.

Branilac Dejan Bodirogić je tražio od vještakinje Drašković da potvrdi da li je svjedok 2005. godine, kada je davao navedeni iskaz, bolovao od PTSP-a.

Drašković je rekla da to ne može potvrditi, jer ne postoji medicinska dokumentacija za taj period, ali je navela da postoji mogućnost da je PTSP u nekom obliku bio prisutan.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini tereti Ostoju Minića, Olivera Rodića i Velimira Popovića da su tokom 1992. godine iz logora u Starom i Novom Ugljeviku izvodili zarobljenike hrvatske i bošnjačke nacionalnosti radi ispitivanja, prilikom čega su ih premlaćivali i mučili.

Nalazom vještakinje Drašković završeno je iznošenje dokaza, a na narednom ročištu, 28. marta, okružni tužilac i Odbrana će iznijeti završnu riječ.

Povezani članci

Boris Sekulić


This post is also available in: English