Članak

Novi član Sudskog vijeća

27. Februara 2014.00:00
Na statusnoj konferenciji održanoj zbog promjene člana Sudskog vijeća na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, dogovoreno je da se do sada saslušani svjedoci neće ponovo pozivati.

This post is also available in: English

Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, saopćila je kako je dosadašnjeg sudiju Ljubomira Kitića “zbog liječenja” zamijenio Staniša Gluhajić.

“Po odluci predsjednice Suda BiH, Staniša Gluhajić je od prošle sedmice u ovom predmetu. Predlažem da, ako ste saglasni, ne pozivamo ponovo sve već saslušane svjedoke”, kazala je Kreho.

Tužilaštvo BiH i Odbrane osmorice optuženih kazali su da nemaju primjedbi na novi sastav Vijeća, te da su saglasni da se do sada provedeni dokazi ne provode iznova.

Za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, sudi se Mustafi Ðeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu.  

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Ðelilović je u to vrijeme bio predsjednik Skupštine općine, Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva općine Hadžići, Fadil Čović načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići i član Kriznog štaba, a Šabić komandir Policijske stanice Pazarić.

Kazić je, kako smatra Tužilaštvo, bio komandant 9. brdske brigade Armije BiH (ABiH), Hujić upravnik te zamjenik upravnika logora “Silos”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Kalember stražar u “Silosu”.

Oni su optuženi da su od maja 1992. do januara 1996. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, u okviru kojeg su počinili zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima koji su bili zatočeni u više objekata na području općine Hadžići.

Suđenje je počelo u aprilu 2012. godine, a do sada je saslušano oko 60 svjedoka Tužilaštva BiH.

Na ovu statusnu konferenciju nije došao optuženi Kazić, a njegova Odbrana je rekla da se desio nesporazum. Svi optuženi brane se sa slobode.

Suđenje se nastavlja 6. marta. 

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English