Članak

Policajci nemoćni pred paravojskom

19. Februara 2014.00:00
Bivši šef smjene straže u logoru Omarska Momčilo Gruban tvrdio je na suđenju Radovanu Karadžiću da su on i policajci kojima je komandovao nastojali da pomognu stotinama zatočenih Muslimana “što su više mogli, u okviru svojih ovlašćenja”.

This post is also available in: English

Po svjedoku, bilo je slučajeva kada su “pojedine oružane grupe izvan sistema vlasti uspjele da uđu u prihvatno-istražni centar u Omarskoj i zlostavljaju zatvorenike”. Tim paravojnicima, kako je naveo, policajci nisu mogli da se suprotstave.

Grubana je Sud BiH 2008. osudio na sedam godina zatvora zbog zločina nad pritvorenicima u Omarskoj, a 31. decembra 2010. pušten je na uslovnu slobodu.

Optužnica Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS), tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština, uključujući i prijedorsku, imao razmjere genocida.  Po optužnici, srpske snage su u logoru Omarska nezakonito, pod  neljudskim uslovima, držale hiljade Muslimana, a ubile, zlostavljale i mučile na stotine pritvorenih.

Gruban je rekao da je moguće da su inspektori, koji su ispitivali pritvorenike, u nekim slučajevima primijenili fizičku silu, ali da su i sami pritvorenici potvrđivali da je ispitivanje bilo “većinom korektno”.

U unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Ann Sutherland tvrdila je da su zatvorenici bili odvođeni  iz Omarske i da ih niko više nije vidio žive, a Gruban je, ne negirajući ove navode, odgovorio da je tada mislio da se ti Muslimani puštaju na slobodu.

Kao i prethodni Karadžićevi svjedoci, Gruban je tvrdio da su u Omarskoj zadržavani samo “učesnici u oružanoj pobuni”.

Na tvrdnju tužiteljke da je on sa svojim stražarima učestvovao u počinjenju zločina, svjedok je odgovorio da to nije tačno i da na suđenju pred sudom u Sarajevu nijedno ime stražara iz njegove smjene nije navedeno na spisku počinilaca.

Unakrsno ispitivanje Grubana biće nastavljeno sutra, 20. februara.

Prije njega, u Karadžićevu odbranu svjedočio je Dušan Mudrinić, ratni pripadnik Srpskih odbrambenih snaga u Sanskom Mostu. Mudrinić je negirao optužbu da su te snage protjerivale Muslimane iz te opštine i tvrdnje tužilaca da je i on sam aktivno učestvovao u tim napadima.

Karadžić je optužen i za genocide počinjen u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English