Članak

Konačno stigao odgovor iz Haaga

18. Februara 2014.00:00
U nastavku suđenja Oliveru Krsmanoviću za zločine počinjene na području Višegrada, Odbrana je saopćila da je iz Haškog tribunala dobila odgovor na dopis u vezi sa zaštićenim svjedocima.

This post is also available in: English

“Haški tribunal odobrava da se skinu mjere zaštite svjedocima. Kako tužilaštvo ima pravo žalbe, odluka se obustavlja danas do četiri sata”, kazao je Slaviša Prodanović, Krsmanovićev branilac.
Vijeće je navelo kako je 31. januara dobilo odgovor u kome se navodi da je “predmet u radu”.
Odbrana će naknadno odlučiti koje će od svjedoka što im je Tribunal skinuo mjere zaštite saslušati u korist optuženog Krsmanovića.
Na zahtjev Odbrane, početkom oktobra 2013. upućen je dopis Tribunalu s ciljem kontaktiranja desetak svjedoka koji su pred Sudom u Haagu svjedočili pod mjerama zaštite. 
Optužnica tereti Krsmanovića da je, kao pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u ubistvima, silovanjima, mučenjima i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad bošnjačkim civilima.   
Optuženi Krsmanović je rekao da mu je zakazana operacija u bolnici Kasindol 10. marta, te je Vijeće konstatovalo da će se tada pauzirati sa ročištima.
Statusna konferencija zakazana je za 4. mart.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English