Članak

Cvetkovićeva majka posjetila svjedoka

18. Februara 2014.00:00
U nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je bio sa jednim vojnikom u štali na Ekonomiji Branjevo dok je trajalo strijeljanje u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Milivoje Nikolić, bivši zaposlenik Ekonomije Branjevo, rekao je da je jedno jutro u julu 1995. bio dežurni u štali, kada je oko devet sati stigao kombi sa nekoliko vojnika.

“Neki su bili naoružani, imali su puškomitraljez. Jedan je ušao u štalu, da me čuva, il’ šta”, prisjetio se svjedok Nikolić i dodao kako je sa tim vojnikom pričao o svinjama.

Svjedok je kazao kako su kroz nekoliko minuta počeli dolaziti puni autobusi, koji su se potom vraćali prazni.

“Nije meni niko rekao da ne izlazim iz štale, al’ ja nisam, bojao sam se… Čula se pucnjava, rafalna. Znao sam… Bilo mi je jasno šta se dešava”, ispričao je Nikolić.

On je naveo da je pucnjava trajala do predveče i da su to jedini vojnici koje je vidio taj dan.

Nikolić je, kako je kazao, noć proveo u štali, a ujutro nije išao na mjesto strijeljanja, već kući.

Tužilac Dubravko Čampara je pitao svjedoka da li mu je prije tri godine dolazila majka optuženog Cvetkovića i pokazala mu slike, pitavši ga da li je to vojnik koji je sve vrijeme bio sa njim u štali.

“Jeste, kazala je da je on u Izraelu. Nisam ga poznao po slici”, rekao je svjedok.

Petko Pavlović, branilac optuženog Cvetkovića, zatražio je od Sudskog vijeća da dozvoli da se optuženi približi svjedoku, kako bi ga prepoznao. Nikolić nije prepoznao Cvetkovića.

Optuženi Cvetković se na preporuku Odbrane obratio svjedoku, ali on nije mogao prepoznati njegov glas.

Tužilaštvo BiH tereti Cvetkovića, nekadašnjeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), za učešće u ubistvima najmanje 900 Srebreničana na poljoprivrednom dobru Branjevo 16. jula 1995. godine.

Na ovom ročištu unakrsno je saslušan zaštićeni svjedok C-1, a sadržaj njegovog svjedočenja zabranjen je za objavljivanje.

Suđenje se nastavlja 25. februara.

Džana Brkanić


This post is also available in: English