Članak

Leš pokriven dekom u Plandištu

14. Februara 2014.00:00
U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Zenici, svjedok Optužbe je kazao da je u junu 1993. godine vidio tijelo ubijenog Sekule Poletana, te da mu je rečeno kako ga je ubio čovjek s nadimkom Dedo.

This post is also available in: English

Veseljko Marković je ispričao da je s komandirom policije Šerifom Ramovićem otišao u selo Plandište (općina Kakanj) nakon dojave da se desilo ubistvo.

Po dolasku, kako je rekao Marković, komandir Ramović je pitao šta se desilo, nakon čega mu je Fedžad Jašarspahić – koji je rukovodio akcijom u Plandištu – odgovorio da je jednu osobu ubio čovjek s nadimkom Dedo.

“Ispred kuće sam vidio dekom pokriven leš. Vidio sam da mu je u predjelu vrata sve bilo razvaljeno, drugo ništa nisam primijetio. Kasnije sam s ljudima iz pogrebnog društva pomogao da se tijelo prenese u mrtvačnicu. Porodica ubijenog je bila u strahu i ja sam ih smjestio kod sebe na nekoliko dana. Sekulu smo sahranili sutradan, u onoj deki kojom je bio pokriven jer nije bilo sanduka”, rekao je Marković.

Fadil Dajić zvani Dedo optužen je s Vahidom Hadrovićem za učešće u zlostavljanju i ubistvu Sekule Poletana počinjenom 9. juna 1993. godine u selu Plandište kod Kaknja, prilikom oduzimanja naoružanja.

Kantonalno tužilaštvo u Zenici je na ovom ročištu ispitalo i doktoricu Sabihu Brkić-Silajdžić, koja je izjavila da je pregledom ustanovljeno da je smrt Poletana bila nasilna i da je nastupila usljed povreda u predjelu glave i rebara. 

Povreda glave, prema nalazu vještakinje Brkić-Silajdžić, nastupila je usljed preloma kostiju nanesenog mehaničkim sredstvom, koje po dimenzijama odgovara kundaku puške.

“Povreda rebara je takva da se ne može isključiti djelovanje projektila ručnog vatrenog oružja, a obje su takve da mogu dovesti do smrtnog ishoda”, ocijenila je vještakinja Brkić-Silajdžić.

Na pitanja Odbrane, vještakinja Brkić-Silajdžić je odgovorila da povreda glave nanesena brzim udarcem ne mora biti vidljiva neposredno nakon što je zadobijena.

Treći svjedok, Milenko Srdić, rekao je da je bio učesnik policijske akcije u Plandištu, ali da nije vidio kada je i kako ubijen Sekula Poletan.

Srdić je dodao da nikada nije čuo da je Poletana ubio Hadrović. 

Suđenje će biti nastavljeno 3. marta.

Dženana Sivac


This post is also available in: English