Članak

Hapšenje Behrića rezultat dobre saradnje

6. Februara 2014.00:00
Hapšenje Ćazima Behrića u Rijeci zbog ratnog zločina u BiH rezultat je saradnje Kantonalnog tužilaštva u Bihaću i Državnog odvjetništva Hrvatske (DORH).

This post is also available in: English

Pošto Behrić ne može biti izručen u BiH jer je državljanin Hrvatske, Kantonalno tužilaštvo u Bihaću je proslijedilo dokaze kolegama u DORH-u.

Behrić, protiv kojeg je Kantonalno tužilaštvo u Bihaću podiglo optužnicu, osumnjičen je da je od maja do augusta 1994. godine bio upravnik logora Drmaljevo u Velikoj Kladuši, na području Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (APZB).

Prema optužnici, on je muškarce, žene i djecu smještao u neljudske uslove i često ih izvrgavao psihičkom i fizičkom nasilju, zbog čega je veći broj civila zadobio tjelesne ozljede.

Prema riječima Jasmina Mesića, tužioca Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, nakon podizanja optužnice predloženo je Kantonalnom sudu u Bihaću da predmet ustupi pravosuđu Hrvatske.

“Pravosuđe Hrvatske je preuzelo taj predmet po toj našoj optužnici. Pošto je on njihov državljanin, lišili su ga slobode”, kazao je Mesić.

Županijski sud u Rijeci odredio je Behriću istražni pritvor.

Amer Jahić


This post is also available in: English