Članak

Tužilaštvo koje dobija pohvale ali ne i podršku

5. Februara 2014.00:00
Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona (USK), koje bilježi značajne rezultate na predmetima ratnih zločina i drugih teških djela, nedostaje najmanje pet tužilaca, a ima problema i sa finansiranjem, izjavila je Fadila Amidžić, glavna tužiteljica ovog tužilaštva.

This post is also available in: English

“Ovom Tužilaštvu nedostaje minimalno pet tužioca. Taj problem traje duži vremenski period i odražava se na stanje u Tužilaštvu. Za te problem, čini mi se, niko ne zna, a javnost s razlogom od nas očekuje efikasan i uspješan rad. Imamo problem sa budžetom. Svjesni smo situacije u kojoj se i kanton i država nalaze, ali to ne može biti opravdanje”, kazala je Amidžić.

Ona je u Bihaću razgovarala sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Goranom Salihovićem o predmetima ratnih zločina i organiziranog kriminala, te drugim složenim slučajevima na kojima je potreban zajednički rad državnog i entitetskih, odnosno kantonalnih tužilaštava.

“Imamo izuzetno dobru saradnju sa pravosudnim organima Srbije i Hrvatske. Bilo mi je zadovoljstvo i bio sam ponosan kada mi je u dva navrata glavni srbijanski tužilac Vladimir Vukčević pokazao pismo pohvale za Tužilaštvo USK-a. Bio sam ponosan da je ta saradnja otišla tako daleko”, rekao je Salihović.

On je istakao da država mora uložiti u kapacitete pravosuđa.

“Ne želimo imati pritisak da moramo misliti o esencijalnim stvarima, što nam odvlači pažnju od rada. Pritisci su i kroz neke zakone kojima bi oni htjeli da biraju predsjednike sudova”, dodao je glavni tužilac.

On je najavio da na području ovog kantona ima dosta masovnih grobnica i da će Državno tužilaštvo u narednom periodu maksimalnu pažnju posvetiti tom pitanju.

“Izvršna vlast kantona se mora okrenuti pravosuđu, da se ovi ljudi podrže, jer niko nema pravo da se igra sa žrtvama i s njima manipuliše”, naglasio je Salihović.

Dženita Duraković


This post is also available in: English