Članak

Presuda Kadiću 6. februara

4. Februara 2014.00:00
Nakon što je u završnoj riječi Odbrana zatražila oslobađanje optuženog, Kantonalni sud u Zenici zakazao je izricanje presude Asimu Kadiću za četvrtak, 6. februar.

This post is also available in: English

Branilac Sead Topčić je kazao da Kantonalno tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je Kadić u ljeto 1992. godine silovao jednu ženu srpske nacionalnosti u Visokom.

Prema riječima Topčića, optužnica je “uopštena i nejasna”, a izjave svjedoka Kantonalnog tužilaštva “kontadiktorne, pa stoga nepouzdane i nerazumljive”.

“Obimna medicinska dokumentacija oštećene ne sadrži ništa o navodnom silovanju i zdravstvenim posljedicama. U nedostatku takvog dokaza, Optužba poseže za neuropsihijatrijskim vještačenjem kojem prigovaramo jer je obavljeno suprotno zakonu, s obzirom da je nalaz potpuno u suprotnosti sa medicinskom dokumentacijom i urađen je površno”, kazao je Topčić.

Kadića, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH), optužnica tereti za silovanje jedne osobe u Visokom 1992. godine.

Branilac Topčić je istakao da je oštećena više puta kazala kako ne želi suđenje, već želi da je se pusti na miru.

“Pred sudom je rekla da su to pokrenuli ‘ovi iz Bijeljine’, pa je logičan zaključak da je natjerana na prijavu, a ne, kako vještak nalazi, da potiskuje traumu”, dodao je Topčić.

Odbrana je Sudskom vijeću kazala da, pri ocjeni dokaza, kao olakšavajuće okolnosti cijeni da je Kadić dva puta ranjavan, da je nezaposlen, porodičan čovjek i nije kažnjavan.

Optuženi Kadić se zahvalio Kantonalnom sudu za korektnost i dodao da je sa oštećenom bio u intimnoj vezi tokom rata.

Kantonalno tužilaštvo je prethodno u završnoj riječi ocijenilo da je van razumne sumnje dokazano da je optuženi silovao jednu osobu i da zbog toga treba biti proglašen krivim.

Povezani članci

Dženana Sivac


This post is also available in: English