Članak

Nikog nije maltretirao

4. Februara 2014.00:00
U nastavku suđenja Jasminu Šehagiću za zločine počinjene u Kaknju, svjedok Odbrane Marijan Petrović izjavio je pred Kantonalnim sudom u Zenici da za vrijeme njegovog “boravka u pritvoru” optuženi nije nikoga maltretirao, niti je čuo da su drugi za njega g

This post is also available in: English

ovorili nešto ružno.

Petrović je kazao da je u pritvor doveden s grupom komšija.

“Trećeg dana je došao moj kolega Halid Jašarspahić i zamolio Šehagića da me pusti da vidim gdje mi je porodica. Nas trojica smo skupa otišli do UNPROFOR-a, gdje sam našao ženu”, ispričao je svjedok Petrović.

On je naveo da je pušten nakon šest dana i da je dobio potvrdu od izvjesnog Harisa Bjelopoljaka, koji mu je rekao da ide kući.

“Pošto mi je kuća bila opljačkana, opustošena, i ja sam otišao u UNPROFOR, i tamo sam ostao  devet i po mjeseci”, kazao je Petrović.

Prema optužnici, Šehagić je – kao upravnik zatočeničkog objekta koji je bio u staroj direkciji rudnika u Kaknju – učestvovao u mučenju zarobljenika hrvatske nacionalnosti. Na teret mu je stavljeno da nije preduzeo mjere da spriječi mučenje i prijavi počinioce mučenja.

Odbrana je za nastavak suđenja predložila listu od nekoliko desetina svjedoka – oficira koji su bili nadređeni Šehagiću i civila koji su boravili u pritvoru. Cilje Odbrane je da utvrdi Šehagićeve ovlasti i potvrdi svoju tezu da su oštećeni isticali nepovoljan status u odnosu na optuženog kako bi izdejstvovali status ratnih stradalnika.

Tužilaštvo se usprotivilo ovom prijedlogu, tražeći da se spisak svede na razumnu mjeru.

Sud je odlučio da se pozove osam svjedoka.

Suđenje se nastavlja 20. februara.

Dženana Sivac


This post is also available in: English