Članak

Tužilaštvo traži preispitivanje presude Perišiću

3. Februara 2014.00:00
Haško tužilaštvo zatražilo je preispitivanje pravosnažne presude kojom je bivši general Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilo Perišić oslobođen krivice za zločine počinjene u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.

This post is also available in: English

“Preispitivanje presude je potrebno da se ispravi nepravda koja je učinjena desetinama hiljada muškaraca, žena i djece ubijenih ili ranjenih u Sarajevu i Srebrenici i njihovim porodicama zbog primjene pogrešnog pravnog principa za pomaganje i podržavanje zločina u predmetu protiv Perišića”, navodi se u podnesku Haškog tužilaštva. 

Preispitivanje presude iz februara prošle godine, kako smatra Haško tužilaštvo, opravdano je s obzirom da je Apelaciono vijeće u predmetu protiv Nikole Šainovića i ostalih navelo da je pri oslobađanju Perišića došlo do pogrešne primjene pravnih principa, s obzirom da je po prvi put zatražen dokaz o “konkretno usmjerenoj pomoći” kao elementu zločina. 

Haško tužilaštvo smatra da Apelaciono vijeće ima pravo da preispita vlastite odluke u “rijetkim i iznimnim slučajevima”.

“Preispitivanje je potrebno s obzirom da je Apelaciono vijeće u postupku protiv Šainovića navelo da je primijenjen pogrešni pravni princip samo 11 mjeseci nakon presude Perišiću (…) Pravda mora biti pružena žrtvama i preispitivanje odluke je jedini način da se to omogući”, navodi se u podnesku koji potpisuje glavni tužilac Serge Brammertz. 

Haški tribunal je prošlog mjeseca osudio Nikolu Šainovića, Nebojšu Pavkovića, Vladimira Lazarevića i Sretena Lukića na ukupno 74 godine zatvora za učešće u zločinima na Kosovu. 

Prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Perišić je proglašen krivim da je “pomagao i podržavao” zločine u BiH i Hrvatskoj te je osuđen na 27 godina zatvora. Međutim, ova presuda je ukinuta, te je prošle godine Perišić oslobođen krivice. 

Theodor Meron, predsjedavajući Apelacionog vijeća Haškog tribunala, obrazlažući tu presudu rekao je da Tužilaštvo nije dokazalo da je Perišić davao “konkretnu usmjerenu pomoć” pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) koji su činili zločine u Srebrenici i Sarajevu.

Denis Džidić


This post is also available in: English