Članak

Tim za izviđanje vodio dijete

3. Februara 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Rogatici, pet svjedoka Odbrane izjavilo je da su čuli ili vidjeli da su vojnici koji su izviđali teren u augustu 1992. godine proveli dječaka u blizini sela Starčići, ali da u tome nisu učestvovali optuženi Dragiša i Mile

This post is also available in: English

nko Ćaćić.

“Začula se pucnjava, možda je trajalo pet do deset minuta i prestalo. Nakon sat, ti ljudi su vodili dijete”, rekao je svjedok Dragan Ćaćić, bratić optuženog Dragiše Ćaćića. Svjedok je dodao da nije vidio da dječak krvari.

Prema optužnici Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, Dragiša Ćaćić, Milenko Ćaćić i Vojo Motika su, kao pripadnici Vojne pošte u Rogatici, 8. augusta 1992. godine u blizini sela Starčići jednu osobu ubili, a dijete ranili.

Svjedok Goran Kozić kazao je da je bio prisutan kada je dječaku pokazan pravac kuda treba da ide prema teritoriji koju su držale snage Armije BiH (ABiH), ali da optuženi nisu bili tu kada je dječak pušten.

Svjedok Risto Planinčić naveo je da Milenko Ćaćić nije učestvovao u vođenju dječaka. 

“Komandir je rekao da će doći grupa da vrši izviđanje ispred linije. Poslije dva do tri sata vratila se grupa i tad sam vidio lično da vode to dijete”, ispričao je Risto Planinčić, prvi svjedok Odbrane Milenka Ćaćića.

On je dodao da je dijete pušteno.

“To potvrđuje koliko smo mi miroljubiva grupa. Tom malom niko od nas čvoku nije opalio”, kazao je Planinčić i dodao da je tek nakon rata saznao da je “nastradao” dječakov otac.

Momir Obradović i Radomir Janjić, ispričali su da su bili u rovu sa optuženim Milenkom Ćaćićem na brdu Palež kada se desio događaj u Starčićima.

Oni su rekli da su Ćaćići bili u rovovima, desno i lijevo od njih. 

Kao svjedok se pojavio i Mustafa Frljak, službenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji je potvrdio da je 2009. godine uzimao izjave od Hasana, Mehe i Muharema Džananovića, te da nisu imali nikakave primjedbe na ono što stoji u izjavama. 

Nastavak suđenja zakazan je za 10. februar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English