Članak

Ramadan Dervišević oslobođen zbog zastare

29. Januara 2014.00:00
Vrhovni sud Republike Srpske (RS) odbio je optužbe protiv Ramadana Dervšićevića za ubistvo počinjeno 1992. godine, nakon što je Ustavni sud BiH zaključio da se radi o zastari djela.

This post is also available in: English

“To je pravosnažna odluka gdje nema prava žalbe”, rekla je Lejla Čović, Derviševićeva braniteljica.

Dervišević je u Okružnom sudu u Bijeljini bio osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločna.

Prema toj presudi, Dervišević je u srebreničkom mjestu Ratkovići, zaseok Dvorišta, krajem maja 1992. godine, zajedno sa još jednom nepoznatom osobom, ispalio više metaka u Milisava Milanovića i njegovog brata Srbislava. Usred zadobivenih povreda, Milisav je preminuo na mjestu događaja, dok se Srbislav spasio bježeći.

Na ovu presudu, Odbrana je uložila žalbu Vrhovnom sudu RS-a u kojoj je navedeno da Okružno tužilaštvo u Bijeljini nije van sumnje dokazalo da se radilo o ratnom zločinu u smislu da se ubistvo može vezati za oružani sukob.
 
“Uglavnom, sud je nama usvojio žalbu u tom pravcu i rekao da ne postoji veza između oružanog sukoba i tog krivičnog djela”, kazala je branilac Lejla Čović.

Nakon toga je, kako je rekla, tužilac prekvalifikovao krivično djelo ratni zločin u ubistvo.

Odbrana je potom prigovorila da se radi o zastari. Ovaj prigovor nije uvažio Vrhovni sud RS-a i Derviševića je osudio na sedam godina zbog ubistva.

Derviševiću se sudilo po Krivičnom zakonu Socijalističke Republike BiH, prema kojem je rok zastare 15 godina.

Goran Obradović


This post is also available in: English