Članak

Vidio leševe na livadi u Branjevu

28. Januara 2014.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva kazao je na suđenju Aleksandru Cvetkoviću za genocid u Srebrenici da je u julu 1995. godine na livadi Vojne ekonomije Branjevo vidio 500 do 600 ubijenih osoba.

This post is also available in: English

Zoran Gajić, bivši pripadnik Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), rekao je da je u julu 1995. godine od bezbjednjaka Slavka Perića dobio naređenje da obezbjeđuje zarobljene Srebreničane u školi “Kula” u Pilici.

“Zatvorenika je bilo i u prizemlju i na spratu. Čuo sam kako ih ‘Dželat’ tjera da pjevaju četničke pjesme na spratu. Inače nije bilo incidenata”, kazao je Gajić te dodao kako je on zaključio da u školi ima između 500 i 1.000 civila, među kojima je možda bila i jedna žena.
On je rekao da je nakon par dana čuo od Perića da zarobljenici idu na razmjenu. Prema njegovim riječima, bilo je nekoliko autobusa koji su odvozili zarobljenike sa vezanim rukama i povezima preko očiju. Državni sud je 2013. osudio Slavka Perića na 11 godina zatvora za pomaganje genocida u Srebrenici.  
Gajić je po naređenju ušao u jedan od autobusa, kako bi skupa s kolegom Stankom Kostićem, kako je kazao, obezbjeđivao zatvorenike do razmjene.
“Došli smo na Ekonomiju Branjevo. Tu smo zatekli nepoznate vojnike. Na livadi sam vidio poprilično pobijenog naroda. Strijeljano je njih oko 500 do 600”, prisjetio se Gajić i dodao kako je tada shvatio kakva sudbina čeka ostale zatvorenike koji su došli s njim do Branjeva.
Na pitanje tužioca Dubravka Čampare, svjedok je rekao kako nikoga od vojnika s Branjeva ne bi mogao da prepozna danas.
Za učešće u ubistvima najmanje 900 Srebreničana na poljoprivrednom dobru Branjevo 16. jula 1995. godine, Tužilaštvo BiH tereti Aleksandra Cvetkovića, nekadašnjeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a. 
Dragan Todorović, drugi svjedok Tužilaštva BiH, kazao je da je bio logističar u Desetom diverzantskom odredu VRS-a. On je rekao da je odred u junu i julu 1995. išao na zadatke u Srebrenicu, ali da tada s njima nije išao vozač Aleksandar Cvetković. Kako je kazao Todorović, samo je operativni dio tima, obučeni diverzanti, učestvovao u akcijama.
Todorović se prisjetio da je 15. jula 1995. stigla naredba o formiranju tima od desetak ljudi, koji su išli na “tajni” zadatak, te da je kao vozač s njima išao i Cvetković. 
Prema njegovim riječima, Cvetković je iz ugledne porodice i imao je povlašten položaj kod komandanta odreda, a, koliko se sjeća, nije dužio ni pušku.
Suđenje se nastavlja 3. februara.

Džana Brkanić


This post is also available in: English