Članak

Presuda Andrunu 30. januara

24. Januara 2014.00:00
Tužilaštvo BiH predložilo je da se Nikola Andrun, kojem je zbog pogrešne primjene zakona ponovljeno suđenje, osudi na kaznu zatvora ne manju od 18 godina, dok je Odbrana zatražila oslobađanje.

This post is also available in: English

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH završen je dokazni postupak na ponovljenom suđenju Andrunu, koji je pušten sa izdržavanja kazne nakon što mu je zbog pogrešne primjene zakona ukinuta presuda za zločin počinjen u Čapljini. Izricanje presude zakazano je za četvrtak, 30. januar.

Tužilaštvo BiH kazalo je da ostaje kod završne riječi koju je iznijelo u prethodnom postupku i predložilo je Sudskom vijeću da optuženom izrekne kaznu ne manju od 18 godina.

Iznoseći svoju završnu riječ, Odbrana je predložila da se Andrun oslobodi jer Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

“Ukoliko Sud ipak smatra da ima elemenata krivičnog djela, smatramo da kazna treba biti manja od vremena koje je moj branjenik proveo na izdržavanju kazne”, kazao je branilac Dražen Zubak.

Ustavni sud BiH je u oktobru 2013. godine ukinuo pravosnažnu presudu Andrunu zbog pogrešne primjene krivičnog zakona. On je osuđen po Krivičnom zakonu BiH, a Ustavni sud BiH je u odluci naveo da bi mu po krivičnom zakonu bivše Jugoslavije mogla biti izrečena niža kazna.

Andrun je u augustu 2008. pravosnažno osuđen na 18 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u logoru Gabela (općina Čapljina). Osuđen je da je, kao zamjenik upravnika logora Gabela, tokom 1993. učestvovao u ubijanju, mučenju i nečovječnom postupanju prema zatočenim civilima.

Odbrana je navela kako Sudsko vijeće pri donošenju odluke treba cijeniti da se Andrun korektno ponašao pred Sudom, da je obiteljski čovjek, otac četvero djece.

“Na izdržavanju kazne primjerno se ponašao, sve naredbe i sugestije ureda zatvora je izvršavao”, rekao je branilac.  

Iako je Sudsko vijeće navelo kako na ponovljenom suđenju neće odlučivati o krivici optuženog, već samo o kazni koja mu je izrečena, Odbrana se u svojoj završnoj riječi osvrnula i na dokaze o krivici optuženog.

Odbrana je ustvrdila da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je Andrun bio zamjenik upravnika logora Gabela, te da svi dokumenti kojima se ovo dokazivalo nisu sačinjeni od relevantnih institucija.

Dodao je i kako je u nekoliko tačaka optužnice navedeno da je optuženi mučenje zatvorenika u logoru Gabela počinio zajedno sa Marinkom Marićem, protiv kojeg je Tužilaštvo podiglo optužnicu, ali da Marića za ta djela nije optužilo.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English