Članak

Potvrđena presuda Guši i Suljagiću

24. Januara 2014.00:00
Apelacioni sud Brčko Distrikta potvrdio je oslobađajuću presudu Nusretu Guši i Mirsadu Suljagiću za zločine nad ratnim zarobljenicima na području općine Brčko.

This post is also available in: English

Vijeće Apelacionog suda je odbilo žalbu Tužilaštva Brčko Distrikta i potvrdilo presudu iz jula prošle godine kojom su bivši pripadnici Armije BiH (ABiH) Gušo i Suljagić oslobođeni krivice.

Gušo i Suljagić, bivši pripadnici 108. motorizovane brigade ABiH, oslobođeni su optužbi da su početkom augusta 1993. godine prilikom ispitivanja tukli ratnog zarobljenika Branka Radenkovića. 

Obrazlažući prvostepenu oslobađajuću presudu, predsjedavajući Sudskog vijeća Osnovnog suda Brčko Distrikta Nijazija Kalender je rekao da Optužba nije dokazala navode iz optužnice.

“Iako se u više iskaza oštećenog Radenkovića spominju i druga lica koje je bilo lako identifikovati, Tužilaštvo se u pripremi optužnice odlučilo samo za ovu dvojicu optuženih. Druga kontroverza se odnosi na to da se oštećeni izjasnio da mu je jedan od optuženih gasio cigarete po tijelu, mučeći ga na takav način, a da to Tužilaštvo nije unijelo u optužnicu”, kazao je Kalender.

Optuženi Gušo i Suljagić su se tokom suđenja branili sa slobode.

Povezani članci

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English