Članak

Prijetnje i pucnjava u kući

21. Januara 2014.00:00
Svjedok Kantonalnog tužilaštva u Bihaću kazao je da su krajem jula 1992. godine optuženi Predrag i Nenad Bajić te Siniša Babić došli u njegovu kuću, gdje su ga vrijeđali i tražili mu novac.

This post is also available in: English

Svjedok Đevad Kumalić je rekao da su u noći 27. jula 1992. godine u njegovu kuću u blizini Ključa došli Predrag i Nenad Bajić te Siniša Babić.

“Upali su u moju kuću tražeći novac. Prijetili su mi, psovali i pucali… S njima je bilo još vojnika, ali njih nisam vidio. Tu noć je ubijeno nekoliko mojih komšija i rođaka”, kazao je Kumalić.

Predrag i Nenad Bajić, Siniša Babić, Mladenko Vrtunić i Slobodan Dragić, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi su da su 1992. i 1993. godine učestvovali u ubistvima, silovanju i nečovječnom postupanju u selima Humići, Vojići i Pudin Han (općina Ključ).

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću je na ovom ročištu saslušalo i Kemala Islamagića te Behiju Kumalića. Obojica su rekla da su pripadnici VRS-a došli do njihovih kuća tražeći novac.

Islamagić je kazao da su braća Predrag i Nenad Bajić upala u njegovu kuću, dok je Siniša Babić bio vani.

Prije saslušanja svjedoka, Kantonalno tužilaštvo je iznijelo uvodnu riječ, kazavši da tokom dokaznog postupka planira pozvati 50 svjedoka i šest vještaka koji će iznijeti nalaze i mišljenja.

Kako je rečeno, optuženom Milanu Lukiću će se zbog lošeg zdravstvenog stanja suditi u odvojenom postupku, dok je još jedan od optuženih, Željko Budimir, trenutno nedostupan.

Optuženi Predrag i Nenad Bajić, Babić, Vrtunić i Dragić se od februara prošle godine nalaze u pritvoru.

Suđenje će biti nastavljeno 28. januara.

Dženita Duraković


This post is also available in: English