Članak

Udaranje i ubistvo civila u Kaknju

20. Januara 2014.00:00
U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Zenici, svjedok Optužbe je rekao da je u Kaknju 1993. godine vidio kako optuženi Vahid Hadrović udara jednog civila, kojeg je potom drugooptuženi Fadil Dajić zvani Dedo ubio.

This post is also available in: English

Svjedok Jasmin Mehinagić je kazao da je 1993. godine, skupa s nekoliko drugih osoba, u dvorištu jedne kuće vidio Sekulu Poletana.

“Iz grupe nas koji smo stajali pred kućom izdvojio se Vahid Hadrović i rekao: ‘Zar nisi ti otišao?’ Sekula na to nije odgovarao. Vahid je iz ruke u ruku prebacio pušku, skočio i udario ga pesnicom u glavu. Sekula je zateturao… Vahid je jednom rukom uhvatio za cijev i kundakom ga udario u glavu. Iza Vahidovih leđa prilazi Fadil Dajić, i ispalio je u Poletana kratki rafal. Sekula je pao na leđa, hroptao, a potom je izdahnuo”, ispričao je Mehinagić.

Mehinagić je rekao i da je kazao Dajiću da je Poletan civil.

“Iz kuće sam uzeo s kauča crvenu deku i pokrio leš… Nakon sat vremena došao je auto, i ja sam zajedno sa vozačem i još jednim čovjekom odnio tijelo u taj auto. Tada mi je kolega Jozo Jozanović rekao da je Dedo u hambaru zatvorio nekog djeda i babu, pa sam otišao nenaoružan do jedne garaže i njih pustio da idu”, prisjetio se Mehinagić.

Odbrana optuženog Dajića je prigovorila da je nevjerovatno kako se Mehinagić detaljno sjeća dešavanja od prije 20 godina, na šta je svjedok kazao da je inače poznat po dobrom sjećanju. 

Optuženi Hadrović je rekao da Mehinagić laže, te da je dao ovakav iskaz kako bi mu se osvetio jer je nekada bio u disciplinskoj komisiji koja ga je sankcionisala.

Kantonalno tužilaštvo u Zenici tereti Fadila Dajića i Vahida Hadrovića da su prilikom pretresa kuća u mjestu Plandište (općina Kakanj) ubili jednog civila srpske nacionalnosti.

Na ovom ročištu je saslušan i svjedok Hasan Haračić, koji je ispričao da nije bio u dvorištu ubijenog Poletana, te da je samo izdaleka vidio leš i kolege koje su stajale okolo.

Svjedok Fedžad Jašarspahić se prisjetio da je u dvorište kuće stigao nakon što je čuo rafal. 

“Zatekao sam mrtvog čovjeka na travi, s ranama po trbuhu i glavi. Dedo je u ruci držao automatsku pušku, nedaleko od ubijenog. Svi smo bili izgubljeni, a prvi ja. Mehinagić mi je glavom pokazao na Dajića kada sam pitao šta se desilo. Pitao sam Dajića šta je bilo, a on mi je odgovorio da se iz te kuće pucalo. Zadužio sam Mehinagića da obezbijedi lice mjesta, a ja sam otišao dalje jer je trebalo da formiramo liniju, pucalo se na sve strane”, rekao je Jašarspahić.

Nastavak suđenja je zakazan za 14. februar ove godine.

Dženana Sivac


This post is also available in: English