Članak

Optuženi odvodili i tukli

25. Decembra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, svjedokinja Optužbe je ispričala pred Kantonalnim sudom u Sarajevu kako je vidjela da optuženi Slobodan Bogdanović odvodi Bajru Bešića iz njegove kuće.

This post is also available in: English

Atifa Bešić, koja je početkom rata živjela u Ohridskoj ulici, kazala je da je kroz prozor svoje kuće gledala kako optuženi Bogdanović odvodi Bajru Bešića, te da je kasnije čula za odvođenje Bajrinog sina.

“Nisam vidjela odvođenje Suada, ali sam to saznala od njegove majke. Čula sam kad je plakala i vrištala, izašla sam da vidim šta je. Ona mi je tada rekla: ‘Odvedoše Suada’”, prisjetila se Bešić.

Na pitanje tužioca Seada Kreštalice da li je prilikom odvođenja Bajre Bešića bio prisutani Goran Saldoje, svjedokinja je odgovorila kako ona to nije vidjela, ali da joj je to kasnije kazao Bajro.

“Bajro mi je rekao da je bio odveden u garaže, gdje je udaran. Odatle su njega i Suada odveli na Jevrejsko groblje. Bajri su kazali da se popne na zid, tada se dio zida odlomio i on je pao u grmlje”, ispričala je ona, dodavši kako optužene poznaje od prije rata, jer su bili komšije.

Radivoje Lazarević, branilac optuženog Bogdanovića, naglasio je da svjedokinja u ranijoj izjavi nije spomenula da je njegov branjenik odveo Bajru Bašića.

Bogdanović i Sladoje optuženi su da su 13. juna 1992. došli u kuću Bešića, odakle su Bajru i Suada Bešića odveli u garažu, gdje su ih udarali, a kasnije do Jevrejskog groblja, gdje su ih upotrijebili kao živi štiti. Tom prilikom, Suad je smrtno stradao.

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, Bogdanović i Sladoje su od polovine juna pa do kraja 1992. hapsili, zatvarali i nanosili tjelesne povrede civilima.

Atifa Bešić je ispričala i kako je vidjela kada su Bogdanović, Sladoje, te izvjesni Golijanin, udarali Rajka Simića u blizini kuće Bajre Bešića.

“Goran ga je tukao, udarao čizmama i šakama. A ponekad je prilazio i Bogdanović i udarao”, kazala je ona.

Branilac Lazarević je upitao svjedokinju zašto u ranijim izjavama nije spomenula da je u tome učestvovao optuženi Bogdanović, na šta je ona odgovorila kako stoji iza onoga što je rekla, te da optuženi jeste učestvovao u tome.

Ona je ispričala i da je njen muž 29. septembra 1992. odveden na rad, a da je ona nedugo nakon njegovog odvođenja napustila taj dio grada. Posmrtne ostatke supruga pronašla je i sahranila 1999. godine.

Suđenje će se nastaviti 24. januara.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English