Članak

Hrvatska uskoro odlučuje o Ilijaševiću

23. Decembra 2013.00:00
Županijski sud u Zadru trebao bi odluku o izvršenju zatvorske kazne odbjeglom Dominiku Ilijaševiću zvanom Como donijeti sredinom januara 2014. godine.

This post is also available in: English

U septembru ove godine Ilijašević je pobjegao u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, sa odsluženja 15-godišnje zatvorske kazne za ratni zločin i ubistvo.

Iz Županijskog suda u Zadru su za BIRN – Justice Report kazali da im je Općinski sud u Kiseljaku dostavio dodatnu traženu dokumentaciju u vezi s Ilijaševićem, te da će odluku donijeti 14. januara. 

Ranije je Marina Bakić, glasnogovornica Ministarstva pravde BiH, rekla da se presuda mora priznati, shodno sporazumu o izvršenju sudskih presuda između BiH i Hrvatske, kao i da kazna ne može biti veća od već izrečene. 

Ilijaševića, bivšeg pripadnika Jedinice za posebne namjene “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Vrhovni sud Federacije BiH je 2008. osudio na 14 godina zatvora zbog zločina nad stanovništvom općina Vareš i Kiseljak, među kojima su i ubistva počinjena u selu Stupni Do.

Godinu kasnije, Kantonalni sud u Novom Travniku osudio ga je na četiri i po godine zbog ubistva u Kiseljaku počinjenog tokom rata. Sud u Travniku mu je izrekao jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju 15 godina.

Amer Jahić


This post is also available in: English