Članak

Uložene žalbe na presudu Milanoviću

19. Decembra 2013.00:00
Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH, uložene su žalbe na presudu kojom je Mladen Milanović osuđen na jednu godinu zatvora zbog zločina počinjenih nad zarobljenim Bošnjacima u logoru Bunker u Semizovcu (općina Vogošća).

This post is also available in: English

Federalno tužilaštvo i Odbrana su iznijeli žalbe na presudu Kantonalnog suda u Sarajevu iz februara ove godine, kojom je Milanović proglašen krivim da je, kao stražar, u junu ili julu 1992. pretukao zarobljenika Taiba Kodžagu, udarajući ga nogoma i rukama, te zbog toga što je omogućavao ulazak u logor neovlaštenim licima koja su zlostavljala zatočenike.

Tužiteljica Nermina Mutevelić je zatražila da Milanović bude osuđen na kaznu zatvora u trajanju dužem od jedne godine.

Refik Serdarević, branilac optuženog, žalio se na prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Sarajevu zbog povreda krivičnog zakona i postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zatraživši da njegov klijent bude oslobođen.

Prema riječima Serdarevića, Milanović nije pretukao Taiba Kodžagu.

“Kodžaga je rekao da ga je optuženi izveo i išamarao, a to se ne može podvesti pod pojam pretukao”, kazao je Serdarević, dodavši da taj događaj nije niko vidio, te da nije bilo vidljivih povreda na oštećenom.
 
Optuženi Milanović je također zatražio od Vrhovnog suda Federacije BiH da ga oslobodi, istaknuvši da je prvostepenom presudom “pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje”.    

Vrhovni sud će odluku o žalbama donijeti naknadno.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English