Članak

Pravdić osuđen na 11 godina zatvora

19. Decembra 2013.00:00
Kantonalni sud u Zenici osudio je nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Franju Pravdića na 11 godina zatvora za ubistva dvojice ratnih zarobljenika na području Žepča.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće je proglasilo Pravdića krivim da je 5. augusta 1993. godine ubio braću Edina i Ediba Fejzića, koji su prethodno u pokušaju bjekstva ubili Pravdićevog brata i još jednog pripadnika HVO-a. 

“Razjaren zbog pogibije brata, pucnjevima iz automatske puške Pravdić je ubio dvojicu zarobljenika, pucavši najprije u ranjenog Edina, koji je ležao na nosilima, a potom u njegovog brata Ediba. Okrenuo je zatim pušku prema drugim zarobljenicima, ali su ga saborci spriječili u tome”, rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća Nermin Tešnjak.

U obrazloženju presude sudija Tešnjak je kazao da su izjave svjedoka Kantonalnog tužilaštva bile “kredibilne i vjerodostojne”, dok je navode Odbrane da je ubistvo braće Fejzić počinio Stipo Pravdić, stric optuženog Pravdića, ocijenio kao nevjerodostojnim.

“Pri izricanju kazne, Sudsko vijeće je kao olakšavajuće okolnosti cijenilo činjenicu da je optuženi Pravdić oženjen i da je u vrijeme počinjenja djela bio mlad, dok je kao otežavajuća okolnost cijenjena činjenica da su dvije osobe ubijene”, rekao je sudija Tešnjak.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Dženana Sivac


This post is also available in: English