Članak

Optuženi negira učestvovanje u zločinu

18. Decembra 2013.00:00
Tokom svjedočenja u svoju korist, optuženi Miroslav Pijunović zvani Piko rekao je pred Okružnim sudom u Doboju da nije učestvovao u premlaćivanju i ubistvima civila na području Teslića, te da je novac prikupljao po naredbi svojih pretpostavljenih.

This post is also available in: English

Pijunović je ispričao da je, kao pripadnik rezervne policije, po naredbi Centra javne bezbjednosti (CJB) Doboj, došao u Teslić u junu 1992. godine, zajedno sa četvoricom kolega, “kako bi uspostavili red, jer se tada u Tesliću svašta dešavalo”.

“Naloge za privođenje dobijali smo od komandira policije Predraga Markočevića i šefa kriminalističke  službe Marinka Đukića. Šefovi policije su imali kolegij na kojem su odlučili da se zbog nabavke novih radiostanica novac prikupi od građana. Obavještenje o tome  se emitovalo  putem Radio Teslića”, kazao je Pijunović.

Prema riječima optuženog, svjedokinja je potvrdila da je nije silovao. Također, optuženi je ustvrdio da nije tukao svjedoke Tužilaštva Ašira Kopića i Šabana Mešinovića, koji su to naveli tokom svog svjedočenja.

“Te ljude sam prvi put vidio u sudnici”, naveo je Pijunović.

Sud nije prihvatio prijedlog Odbrane da se oštećeni Kopić i Mešinović u sudnici suoče sa Pijunovićem, uz obrazloženje “da bi to bilo nepotrebno, jer su oni već neposredno svjedočili.”

Optuženi je rekao da je u dva navrata od Joze Martinovića uzeo ukupno 30.000 maraka i da ih je predao svom pretpostavljenom – Milanu Saviću, jednom od načelnika u CJB-u Doboj.

“Nisam pucao po njegovoj kući. Ruku mu nisam slomio. Kada mu se to desilo, odvezao sam ga u bolnicu u Doboj”, objasnio je Pijunović.

Optuženi je negirao da je učestvovao u odvođenju Memije Šaćirovića i njegovih sinova, koji su nakon toga ubijeni.

Ispričao je da je iz zgrade Teritorijalne odbrane (TO) u Tesliću u stanicu policije u Tesliću, po naređenju šefa kriminalističke službe, doveo Rasima Galijaševića, i da ga je tu predao.

“Čuo sam kasnije ko ga je odveo.Više ga nisam viđao”, naveo je optuženi.

Okružno tužilaštvo Doboj tereti Pijunovića i da je od maja do jula 1992. godine učestvovao u mučenju, odvođenju, silovanju i protivpravnom zatvaranju civila. Prema navodima optužnice, Miroslav Pijunović zvani Piko bio je pripadnik policijske formacije “Miće” – Crvene beretke, koja je bila u sastavu oružanih snaga Republike Srpske (RS).

Prema optužnici, Pijunović je od osobe nesrpske nacionalnosti, uz prijetnju oružjem, oduzeo “novac za srpsku vojsku”.

Pijunović je rekao da nije bio pripadnik jedinice Crvene beretke. “Oni su bili iz Srbije i s njima nisam bio u kontaktu”, kazao je optuženi.

On je naveo da je u Tesliću postojala još jedna osoba sa nadimkom Piko, te da je optužnica protiv njega montirana od strane službi bezbjednosti.

Nastavak suđenja biće naknadno zakazan, nakon što bude osigurano prisustvo preostalog svjedoka Optužbe – Amira Ikotića, koji se nalazi na radu u Japanu.
 

Arnes Grbešić


This post is also available in: English