Članak

Ljubav ili silovanje

18. Decembra 2013.00:00
Svjedočeći u svoju korist na suđenju pred Kantonalnim sudom u Zenici, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH) Asim Kadić je rekao da je u junu 1992. godine sa oštećenom imao seksualni odnos, ali da je nije silovao.

This post is also available in: English

Kadić je kazao da su on i oštećena bili zaljubljeni u ljeto 1992. godine, te su imali seksualne odnose. 

“Bio sam u kasarni i svega mi je bilo dosta. Otišao sam u Kula Banju i vidio sam je… Mahnuo sam joj rukom da odemo na jedno mjesto. Ona je krenula, hodala je uz mene. Kad smo došli do autoputa, ona je predložila da odemo na Ravne i uzela je sijena iz plasta, da ne ležimo na travi. Sama se skinula, a i meni je otkopčala opasač. Imali smo odnos, sjeli i pričali, pa još jednom, a onda smo ustali i obukli se”, prisjetio se Kadić.

Prema riječima optuženog, nakon toga je sa oštećenom krenuo nazad, a ona je nosila njegovu pušku.

“Kada sam vidio šta se dešava oko ove optužnice, nisam oštećenoj ni prilazio niti dobacivao, mada smo se sretali. Da je silovana, mogla je otići doktoru i OSCE-u, koji su se time bavili, a mogla me i ubiti iz puške moje koju je ponijela kad smo se vraćali. Odazivao sam se na pozive i davao izjave policiji”, rekao je Kadić.

On je dodao da bi volio da je bio u sudnici tokom svjedočenja oštećene, kako bi je pogledao u oči. 

“Krivo mi je što nisam bio u sudnici kada je ona svjedočila, da me pogleda u oči, možda bi me i zagrlila, a možda i ne bi. Ona je mene izrazito voljela, a ni ja nisam bio ravnodušan. Ona uvijek govori da me ona nije prijavila, i ja to vjerujem”, kazao je Kadić.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva u Zenici tereti Kadića da je 27. juna 1992. godine silovao jednu žensku osobu na području općine Visoko. 

Suđenje Kadiću će biti nastavljeno 9. januara naredne godine, kada će Kantonalno tužilaštvo i Odbrana iznijeti završne riječi.

Povezani članci

Dženana Sivac


This post is also available in: English