Članak

“Budala pobi Miloševiće”

17. Decembra 2013.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Hadžića, svjedoci Odbrane Azemina Sadikovića ispričali su kako su saznali za ubistva stanovnika u selu Kasatići.

This post is also available in: English

Zakir Kalem je rekao da je 25. maja 1992. godine, zajedno s bratom Šaćirom i bratićem Sedžadom, bio u kući u selu Kasatići kada se začula pucnjava.

“Sedžad je krenuo da napoji krave. Vratio se i nama rekao da je Maca ubio Miloševiće”, kazao je Zakir Kalem.

Na ovom suđenju svjedočili su i Adem i Admir Kalem, koji su izjavili da su od Sedžada saznali da je Izet Hujić zvani Maca ubio Miloševiće. 

Adem Kalem se prisjetio da je tog dana, zajedno s bratom Admirom i komšijama, boravio u kući koja se nalazila pored Sedžadove kuće.

“Sedžad dođe i reče: ‘Joj, ljudi, ne možemo više ostati ovdje, ona budala pobi Miloševiće.’ Pitali smo ko je to, a on je reče: ‘Maca’”, kazao je Adem Kalem.

Ovi svjedoci su rekli da su naknadno saznali kako se taj Maca zove Izet Hujić.

“Ja tada nisam znao ko je taj Maca. Nakon nekih 15 dana saznao sam da je Maca Izet Hujić. Ali ja Macu tada nisam vidio u selu”, ispričao je Admir Kalem.

Za ubistvo Dejana, Jovanke, Ace i Srđana Miloševića, počinjeno 25. maja 1992. godine u selu Kasatići, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu sudi se Azeminu Sadikoviću. 

On je optužen da je, kao pripadnik “Oružanih snaga BiH”, Miloševiće izveo iz podruma kuće u kojoj su se krili i pucao u njih. 

Na pitanje tužioca Dragana Slijepčevića da li su 25. maja 1992. u Kasatićima vidjeli optuženog Sadikovića, svjedoci Adem i Admir Kalem su kazali da nisu.

Admir Kalem je naveo i da je zajedno sa Sadikovićem bio osumnjičen za ovo djelo, te da je zbog toga stotinu dana proveo u pritvoru. 

“Ja sam dobio da nema dokaza protiv mene”, pojasnio je ovaj svjedok.

Suđenje će biti nastavljeno 14. januara naredne godine, kada Odbrana planira saslušati još tri svjedoka.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English