Članak

Zatražen pritvor za Nikolu Andruna

16. Decembra 2013.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora Nikoli Andrunu, koji je pušten sa izdržavanja kazne nakon što mu je ukinuta presuda za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. u Čapljini.

This post is also available in: English

Tužiteljica Marijana Čobović je kao razloge za određivanje pritvora navela opasnost od bjekstva, te da bi moglo doći do narušavanja javnog reda.

“Nikola Andrun je već ranije osuđivan u Stocu, nezaposlen je, slabog imovnog stanja i živi u blizini granice sa Hrvatskom. Motivisan je da izbjegne suđenje bjekstvom”, kazala je Čobović.

Ona je dodala da Tužilaštvo BiH nema novih dokaza, a da su stari priloženi uz optužnicu.

Andrun je u augustu 2008. pravosnažno osuđen na 18 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u logoru Gabela (općina Čapljina). Osuđen je da je, kao zamjenik upravnika logora Gabela, tokom 1993. učestvovao u ubijanju, mučenju i nečovječnom postupanju prema zatočenim civilima.

Prema rješenju Suda BiH, Andrun je, zajedno s još devet bivših osuđenika za genocid i ratne zločine, 18. novembra ove godine pušten iz zatvora gdje je služio kaznu.

Ova odluka uslijedila je nakon što je Ustavni sud BiH, postupajući po apelacijama osuđenika, utvrdio da je u njihovim slučajevima trebao biti primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije, a ne Krivični zakon BiH.

Dražen Zubak, branilac optuženog Andruna, kazao je kako je prijedlog Tužilaštva BiH neosnovan, a razlozi diskriminatorni.

“Pa kako će čovjek koji je već osam godina što u pritvoru, što u zatvoru igdje raditi, i zašto se imovno stanje navodi kao razlog – to je diskriminatorno”, rekao je Zubak, zatraživši da prijedlog Tužilaštva BiH bude odbijen.

Apelaciono vijeće će odluku donijeti naknadno.

Sud BiH ranije je odbio prijedloge za pritvor devetorici kojima je ukinuto izdržavanje kazne, zaključivši da zakon to ne omogućava u ovoj fazi postupka.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English