Članak

Optuženi mu spasio život

16. Decembra 2013.00:00
U nastavku suđenja Jasminu Šehagiću za zločine počinjene u Kaknju, svjedok Odbrane je izjavio da mu je optuženi spasio život i da nije čuo da je odgovoran za maltretiranje i zlostavljanje zatočenika.

This post is also available in: English

Svjedok Mario Prkić se pred Kantonalnim sudom u Zenici prisjetio kako je bio u gradu, u društvu kolega i prijatelja, kada je došla Vojna policija, legitimisala i odvela Hrvate.

“Bili su u maskirnim odijelima i nosili su na glavi marame sa arapskim ispisom. Doveli su nas u salu u rudnik i tu su nas predali. Tu je bio optuženi. On me pitao da li imam novca i rekao mi da ga sakrijem u cipelu jer će mi biti oduzet, što sam i učinio”, ispričao je Prkić.

Nakon što su evidentirani, kako je dodao, uvedeni su u prostoriju veličine deset sa šest metara, gdje ih je bilo 120.

“Nikad neću zaboraviti kako je jedan meni nepoznati vojnik počeo da nam psuje ustašku majku i htio da ubaci bombu kroz prozor. Optuženi je skočio na njega i spriječio ga. Bog zna koliko bi nas zaglavilo u toj gužvi”, kazao je Prkić i dodao da je pušten nakon dva i po sata.

Šehagić, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH), optužen je da je od juna 1992. do septembra 1993., kao upravnik zatočeničkog objekta smještenog u staroj direkciji Rudnika mrkog uglja u Kaknju, učestvovao u mučenju zarobljenika hrvatske nacionalnosti i da je propustio preduzeti mjere da spriječi mučenje i prijavi počinioce.

Svjedok Prkić je rekao da poznaje neke ljude koji su bili zatočeni u rudniku, ali da mu niko nije pričao da je maltretiran i zlostavljan.

“Mislim da mi je optuženi tada i život spasio. Koliko znam, po Kaknju se o njemu fino govori i mislim da će istina izaći na vidjelo”, kazao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. januar.

Dženana Sivac


This post is also available in: English