Članak

Tužilaštvo traži pritvor i za Pinčića

9. Decembra 2013.00:00
Državno tužilaštvo zatražilo je privor za Zrinka Pinčića, kojem je zbog pogrešne primjene zakona obustavljeno izvršenje kazne zatvora. Odbrana je predložila da se zahtjev odbije.

This post is also available in: English

Tužilaštvo je pritvor za Pinčića zatražilo zbog mogućnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke. Tužilac Stanko Blagić je kazao kako je u pisanom podnesku detaljno obrazložio razloge za određivanje pritvora, te da se izjasnio o mjerama zabrane.

Odbrana je predložila Apelacionom vijeću Suda BiH da obije ovaj prijedlog kao neosnovan.

“Zbog teške akutne bolesti optuženi je bio zakovan za krevet. On ne može bježati niti može utjecati na svjedoke”, rekao je Velimir Marić, branilac optuženog Pinčića.

Pinčić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 2010. je osuđen na devet godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Konjica.

Prema presudi, Pinčić je od novembra 1992. do marta 1993. u mjestu Donje Selo dolazio u kuću u kojoj su bili zatočeni civili srpske nacionalnosti, izvodio osobu “A” i u više navrata je prisilio na seksualne odnose.

Sud BiH je u decembru ove godine donio odluku da se Pinčiću obustavi izvršenje zatvorske kazne, nakon što je Ustavni sud BiH utvrdio da su, prema Evropskoj konvenciji, povrijeđena prava optuženog, te je naložio Sudu BiH da po hitnom postupku donese novu odluku.

Branilac Marić je kazao da je Pinčić zbog teške bolesti ranije pušten na slobodu kako bi se liječio.

“Optuženom se odobrava prekid izdržavanja kazne i on je bio na slobodi i kada je primio rješenje o obustavi izvršavanja kazne, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda”, rekao je Marić.

Dodao je i kako je zbog bolesti dolazak optuženog na sud “veoma rizičan”.

Apelaciono vijeće će o prijedlogu za određivanje pritvora odlučiti naknadno. 

Sud BiH je ranije odbio prijedlog za određivanje pritvora devetorici osuđenika koji su po istom osnovu pušteni sa izdržavanja kazne, zaključivši da zakon ne omogućava pritvor u ovoj fazi postupka.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English