Članak

Pucao u bosonogog civila

6. Decembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin u Kaknju, svjedok Jozo Jozanović je pred Kantonalnim sudom u Zenici izjavio da je optuženi Fadil Dajić pucao u jednog civila kada su bili u akciji pregleda terena i pronalaska naoružanja.

This post is also available in: English

Dajić i Vahid Hadrović optuženi su da su maltretirali a zatim ubili civila srpske nacionalnosti u mjestu Plandište kod Kaknja.

Svjedok Jozanović je kazao da je, kao policajac, sa ostalima upućen u Plandište radi pregleda terena i pronalaska vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i naoružanja.

“Ja i Ivica Bešlić smo bili jedini Hrvati. Uglavnom sam bio s njim na začelju. Kada se to desilo, bili smo udaljeni tridesetak metara. Nisam ni obraćao pažnju dok nisam čuo da neko viče: ‘Daj ga ovamo’”, rekao je Jozanović.

On je dodao da je iz kuće izašao civil, koji je bio bosonog, a iza njega su izašla još dva policajca.

“Vidio sam kada mu je Fadil Dajić prišao na oko metar i po i pucao u njega. Tri-četiri metka je ispalio. Kako je pogađan, tako je padao. Čuo sam zabijanje metaka u šupu ili garažu iza njega”, prisjetio se svjedok.

Jozanović je kazao da nije vidio da je neko prije toga udarao civila.

“Poslije je nastupio metež i čuo sam Vahida Hadrovića da govori: ‘Šta ti bi, jesi li normalan, ubi čovjeka!’ Tada nisam znao ko je taj ubijeni. Desetak minuta kasnije, naišao je pomoćnik komandira i premjestio nas dvojicu na drugo, udaljenije mjesto”, ispričao je Jozanović.

Svjedok Kemal Šljivo, također je kao policajac upućen u Plandište, ali nije bio očevidac događaja.

“Tokom tog dana sam čuo da se priča da je jedan vojni policajac po prezimenu Dajić ubio nekog Srbina koji se zatekao u kući”, rekao je Šljivo.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. decembar.

Dženana Sivac


This post is also available in: English