Članak

Odbijeni prijedlozi za pritvor

5. Decembra 2013.00:00
Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo je prijedloge za određivanje pritvora devetorici koji su pušteni sa izdržavanja zatvorskih kazni za ratne zločine nakon što su im ukinute presude.

This post is also available in: English

Iz Suda objašnjavaju da sloboda osumnjičenog, odnosno optuženog može biti ograničena samo pod uslovima propisanim zakonom.

“Zakon o krivičnom postupku BiH ne sadrži eksplicitne odredbe koje bi regulisale pitanje mogućnosti određivanja pritvora u situaciji kada je optuženom obustavljeno izvršenje kazne zatvora, odnosno odredbe koje bi bile osnov za lišenje slobode u ovoj fazi postupka”, navodi se u saopštenju. 

Odbijeni su prijedlozi za određivanje pritvora Petru Mitroviću, Slobodanu Jakovljeviću, Aleksandru Radovanoviću, Branislavu Medanu, Brani Džiniću i Milenku Trifunoviću, koji su bili osuđeni na kazne zatvora od 28 do 33 godine zatvora zbog pomaganja u genocidu počinjenom u Srebrenici.

Pritvor nije određen ni Mirku (Špire) i Mirku (Mile) Pekezu, te Miloradu Saviću, koji su pušteni sa izdržavanja kazni od 14 do 29 godina zatvora za zločine počinjene u Jajcu.

Tužilaštvo BiH je u prijedlozima za pritvor navelo da, iako Zakon o krivičnom postupku ne propisuje proceduru za određivanje pritvora u slučaju ukidanja presude, to omogućavaju odredbe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava.

Međutim, Apelaciono odjeljenje zaključilo je da član 5 Evropske konvencije propisuje pravo na slobodu i sigurnost, te da je ograničenje ovog prava, odnosno lišenje slobode, moguće samo u postupku koji je propisan zakonom.

“Radi se, dakle, o pravnoj praznini koja se ne može ekstenzivnim tumačenjem odredbi Evropske konvencije i direktnom primjenom člana 5 riješiti na štetu optuženog”, naveli su iz Suda.

Nakon što je Ustavni sud BiH utvrdio pogrešnu primjenu Krivičnog zakona BiH u određenom broju postupaka za ratne zločine i ukinuo drugostepene presude, Sud BiH je 18. novembra obustavio izvršenje kazne desetorici osuđenika.   

Tužilaštvo je potom zatražilo da im bude određen pritvor.

Preostalo je da bude razmotren još zahtjev za pritvor, Nikoli Andrunu. Ročište u ovom slučaju odgođeno je dok ne bude riješeno pitanje punomoći za branioca. 

Rješavanje pitanja primjene zakona na suđenjima za ratne zločine pokrenuto je nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučajevima Abduladhima Maktoufa i Gorana Damjanovića.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English