Članak

Smanjene kazne za genocid u Srebrenici

11. Juna 2014.00:00
Primjenjujući Krivični zakon bivše Jugoslavije, Sud BiH osudio je Milenka Trifunovića, Branu Džinića, Aleksandra Radovanovića, Slobodana Jakovljevića i Branislava Medana na po 20 godina zatvora za pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici – smanjivši i

This post is also available in: English

m kazne u rasponu od osam do 13 godina zatvora.

Oni su osuđeni za strijeljanje oko 1.000 Bošnjaka iz Srebrenice počinjeno 13. jula 1995. godine u Zemljoradničkoj zadruzi u selu Kravica kod Bratunca.

Sud BiH je preinačio presudu izrečenu po Krivičnu zakonu BiH 2008., prema kojoj su ovi nekadašnji pripadnici Specijalne brigade policije Republike Srpske iz Šekovića bili osuđeni na ukupno 153 godine zatvora.

Trifunoviću je bilo izrečeno 33 godine zatvora, Džiniću i Radovanović na po 32, a po 28 su dobili Jakovljević i Medan.

Do ukidanja presude izrečene po Krivičnom zakonu BiH je došlo nakon što je Ustavni sud BiH 2013. zaključio da je trebalo primijeniti zakon koji je blaži za počinioca, odnosno Krivični zakon bivše Jugoslavije.

Ustavni sud se rukovodio ovom praksom nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu, rješavajući žalbe Abduladhima Maktoufa i Gorana Damjanovića, odlučio da je Sud BiH trebao primijeniti zakon koji je blaži za počinioca.

Zbog pogrešne primjene zakona, do sada su ukinute pravosnažne presude šesnaestorici osuđenih za ratne zločine.   

Apelaciono vijeće Suda BiH ranije je u sličnom postupku smanjilo kaznu Petru Mitroviću sa 28 na 20 godina, također za pomaganje u genocidu počinjenom 1995. u Srebrenici, kao i u još nekoliko drugih predmeta za druge zločine.  

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English