Članak

Smanjena kazna Petru Mitroviću

13. Maja 2014.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH smanjilo je u obnovljenom postupku kaznu Petru Mitroviću sa 28 na 20 godina zatvora za pomaganje u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

This post is also available in: English

Žalba Mitrovićeve Odbrane djelimično je uvažena, te se presuda preinačila u pogledu pravne kvalifikacije kojom je Mitrović osuđen za pomaganje u genocidu po Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije, saopšteno je iz Suda BiH.

Postupak protiv Mitrovića obnovljen je pred Apelacionim vijećem nakon što je Ustavni sud BiH u oktobru prošle godine ukinuo pravosnažnu presudu Suda BiH utvrdivši kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Mitrović, bivši pripadnik Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, 2009. je osuđen za učešće u strijeljanju oko 1.000 Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici (općina Bratunac) na 28 godina zatvora. 

Međutim, on je 18. novembra 2013. pušten na slobodu, nakon što je Ustavni sud ukinuo tu presudu zbog pogrešne primjene Krivičnog zakona BiH.  

Nakon toga je u januaru ove godine održana sjednica Apelacionog vijeća, koje je razmotrilo žalbu Odbrane u pogledu primjene zakona, odnosno visine kazne. 

Sud BiH treba da donese presudu još petorici nekadašnjih pripadnika specijalne policije iz Šekovića, kojima su također ukinute pravosnažne presude za pomaganje u genocidu zbog pogrešne primjene zakona. 

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English