Članak

Optuženi nije bio u školi

2. Decembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Ugljeviku, svjedok Odbrane Tomislav Tomić je rekao da optuženi Velimir Popović nije obezbjeđivao ugljevičku osnovnu školu u kojoj su se nalazili zarobljenici, niti je komunicirao s njima.

This post is also available in: English

Tomić je naveo da je, kao vozač u Vojnoj policiji Jugoslovenske narodne armije (JNA), u februaru 1992. godine prebačen u Ugljevik.

“Tu sam saznao za zarobljenike u osnovnoj školi, pošto je policija bila zadužena za njihovo čuvanje. Velimira Popovića, kojeg poznajem od ranije, u maju 1992. godine par puta sam sreo u Ugljeviku, ali, koliko mi je poznato, on nije bio pripadnik Vojne policije, niti sam ga vidio da obezbjeđuje objekat u kome se nalaze zarobljenici ili da ulazi među njih”, rekao je Tomić.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini tereti Velimira Popovića sa Ostojom Minićem i Oliverom Rodićem da su tokom 1992. iz zatočeničkih objekata u osnovnoj školi i prostorijama “Stari Ugljevik” izvodili zarobljenike hrvatske i bošnjačke nacionalnosti radi ispitivanja, prilikom čega su ih premlaćivali i mučili.

Na ovom ročištu, u korist Odbrane svjedočio je i Dario Mihalić, koji je istakao da je zahvaljujući Velimiru Popoviću izbjegao zarobljavanje na Majevici 1992. godine.

“U maju 1992. sam se vraćao iz Subotice za Tuzlu. Zajedno sa još pet do šest kamiona sam zaustavljen na Banj Brdu. Rezervisti su nas izveli iz kamiona i postrojili pored puta. U međuvremenu u civilnom automobilu naišao je Velimir Popović. Nakon Velimirovog razgovora sa vojskom, prišao mi je i rekao da pođem sa njim”, ispričao je Mihalić.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. januar naredne godine.

Povezani članci

Boris Sekulić


This post is also available in: English