Članak

Zločine činila paravojska i kriminalne grupe

29. Novembra 2013.00:00
Na suđenju Radovanu Karadžiću, Željko Mejakić je izjavio da su zločine u logoru Omarska kod Prijedora u ljeto 1992. počinili pripadnici “paravojnih i kriminalnih grupa”, ali da su to bili “pojedinačni” slučajevi koji nisu bili planirani.

This post is also available in: English

Mejakić, koji je svjedočio u korist Odbrane Karadžića, rekao je da je većina od 3.400 muslimana koji su bili zatvoreni u “sabirno-istražnom centru” u Omarskoj bila osumnjičena da su kao ekstremisti učestvovali u borbama protiv srpskih snaga.

Poslije ispitivanja, polovina ih je prebačena u logor za ratne zarobljenike na Manjači, a polovina “oslobođena” preko “prihvatnog centra” u obližnjem Trnopolju.

Mejakića, koji je bio šef policijskog obezbjeđenja u Omarskoj, Sud BiH je pravosnažno osudio na 21 godinu zatvora zbog nezakonitog pritvaranja pod nehumanim uslovima, ubistava, mučenja, seksualnog nasilja, progona i drugih zločina počinjenih nad zatvorenicima.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), optužen je za genocid izvršen u sedam opština u BiH, među kojima je i opština Prijedor.

Mejakić je rekao da zločini počinjeni u Omarskoj nisu bili planirani, te da niko nije naredio ubistva, silovanja ili progon, već da su za to bili odgovorni pojedinci, većinom pripadnici paravojnih snaga i kriminalnih grupa. Njihov dolazak policija nije mogla spriječiti.

On je kazao da je bilo i slučajeva kada su pripadnici obezbjeđenja činili krivična djela.

 “U to vrijeme nisu preduzimane nikakve mjere za utvrđivanje njihove odgovornosti i privođenje pravdi”, naznačio je Mejakić.

Tužilaštvo je Mejakiću predočilo da je više od 300 ljudi posljednji put viđeno u Omarskoj, prije nego što su njihova tijela ekshumirana iz masovnih grobnica.

Ne opovrgavajući to, Mejakić je sugerisao da za te zločine nije bilo odgovorno obezbjeđenje u Omarskoj zato što su muslimanski zarobljenici bili izvedeni iz logora i ubijeni na drugim mjestima.

“Mnogi su posljednji put viđeni u Omarskoj živi, napustili su je i gubi im se svaki trag. Njihova smrt se povezuje s Omarskom, po meni neopravdano”, rekao je svjedok, dodavši kako nikada nije negirao da je u tom objektu bilo ubistava.

Mejakić je potvrdio i da su u Omarskoj zatvorenici držani u neodgovarajućim uslovima, uz nedovoljno hrane, te da su svakodnevno bili prebijani, neki i na smrt, tokom ispitivanja.

Suđenje Karadžiću nastavit će se naredne sedmice.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English