Članak

Korektni upravnik u Kaknju

28. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja Jasminu Šehagiću za zločine počinjene u Kaknju, dvojica svjedoka Odbrane su kazala da se optuženi ponašao “korektno i zaštitnički” prema zatvorenicima u direkciji Rudnika mrkog uglja u Kaknju.

This post is also available in: English

Svjedok Rudolf  Belkić je ispričao da je 1993. godine doveden u Rudarsku zgradu, u kojoj je bilo već dosta Hrvata.

“Bio sam u prostoriji na prizemlju skupa sa još puno ljudi. U jednom trenutku je kod prozora došao jedan vojnik Armije BiH, zgrabio me kroz rešetke za vrat, izvukao nož, pokazao mi amblem HVO-a i pitao šta je to. Ja sam se uplašio, kazao sam da ne znam, a on mi je psovao ustašku majku, rasporio majicu i počeo me parati po koži. Iza leđa je stigao optuženi, vikao je na vojnika da ja nisam ništa kriv i ovaj se prepao i otišao”, prisjetio se Belkić.

On je rekao da je u direkciji ostao samo jedan dan, nakon čega je pušten.

“Mene je Šehagić spasio, a šta je bilo sa drugima koji su ostajali duže, ja ne znam”, kazao je Belkić.

Prema optužnici, Šehagić je, kao upravnik zatočeničkog objekta koji je bio smješten u staroj direkciji Rudnika mrkog uglja u Kaknju, učestvovao u mučenju zarobljenika hrvatske nacionalnosti.
 
Kantonalno tužilaštvo u Zenici smatra da je Šehagić propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi mučenje i svojim pretpostavljenima prijavi počinioce mučenja kako bi bili kažnjeni.

Drugi svjedok Odbrane Željko Benić je rekao da je bio zarobljen između 9. i 14. juna 1993. godine, te da je Šehagić prema njemu bio korektan.

“Omogućio mi je posjete supruge i kćerke, pa sam se osjećao sigurno kada je on bio tu. Bilo je psihičkog pritiska, rat je, teško je, ali nije bilo fizičkog maltretiranja. Sa mnom su bila braća moje supruge, oni su ostali duže, ali mi nisu pričali da su maltretirani. Da li je to neko nekome radio, ne znam, ja znam kako je meni bilo”, kazao je Benić.

Suđenje se nastavlja 11. decembra ove godine.

Dženana Sivac


This post is also available in: English