Članak

Smrt na kopanju rovova

26. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u logoru Batković u Bijeljini, svjedok Optužbe je ispričao da je njegov brat poginuo nakon što je iz logora izveden na kopanje rovova na borbenim linijama u blizini Teočaka.

This post is also available in: English

Muharem Memić je kazao da je njegov brat zarobljen u okolini Diviča (opština Zvornik), odakle je prebačen u logor Batković, nedaleko od Bijeljine. 

Tokom boravka u logoru, kako je rekao Memić, njegov brat Džemal odvođen je da kopa rovove na linijama razgraničenja oko Teočaka. 

“Tokom kopanja, u Džemalovoj neposrednoj blizini je eksplodirala granata koju su sa svojih položaja ispalile snage Armije BiH, od čega je on poginuo na licu mjesta”, ispričao je svjedok Memić.

Prema kazivanju svjedoka, sve informacije o stradanju brata dobio je od bratove supruge, s obzirom da se on nalazio u Mađarskoj.

Na pitanje da li zna kog datuma i koje godine mu je brat poginuo, svjedok Memić je odgovorio da ne može da se sjeti ni datuma i ni godine kada se to dogodilo.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini tereti Đoku Pajića, Petra Dimitrovića, Đorđa Krstića i Ljubomira Mišića da su tokom 1992. i 1993. godine u logoru Batković tukli i maltretirali zarobljenike, među kojima je bilo civila, ranjenika i ratnih zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. januar naredne godine.

Boris Sekulić


This post is also available in: English