Članak

Ročište Andrunu odgođeno zbog promjene branioca

26. Novembra 2013.00:00
Ročište na kojem se trebao razmatrati prijedlog pritvora za Nikolu Andruna, koji je zbog pogrešne primjene zakona pušten sa odsluženja zatvorske kazne za ratni zločin, odgođeno je zbog promjene branioca.

This post is also available in: English

Na ročište koje je Apelaciono vijeće Suda BiH zakazalo kako bi se razmatrao prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Nikoli Andrunu nije došao njegov branilac po službenoj dužnosti Hamdo Kulenović, već advokat Dražen Zubak.

“Moj branjenik je obavijestio Sud da želi da ga ja branim u ovom predmetu”, rekao je Zubak i dodao kako je Sud BiH obaviješten o tome.

Azra Miletić, predsjedavajuća Apelacionog vijeća, kazala je kako se mora provesti postupak razrješenja branioca po službenoj dužnosti.

“Moramo pozvati branioca po službenoj dužnosti i provjeriti kako je došlo do toga”, rekla je Miletić.

Ona je dodala da će ročište biti odgođeno na neodređeno vrijeme i da će biti zakazano kada advokat Zubak dostavi punomoć o postavljanju za Andrunovog branioca.

Andrun je u augustu 2008. pravosnažno osuđen na 18 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u logoru Gabela (općina Čapljina). Osuđen je da je, kao zamjenik upravnika logora Gabela, tokom 1993. godine učestvovao u ubijanju, mučenju i nečovječnom postupanju prema zatočenim civilima.

Prema rješenju Suda BiH, Andrun je, zajedno s još devet bivših osuđenika za genocid i ratne zločine, 18. novembra ove godine pušten iz zatvora gdje je služio kaznu. 

Ova odluka uslijedila je nakon što je Ustavni sud BiH, postupajući po apelacijama osuđenika, utvrdio da je u njihovim slučajevima trebao biti primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije, a ne Krivični zakon BiH.

U postupku pred Ustavim sudom Andruna je zastupao advokat Zubak.

Na ovom ročištu predsjedavajuća Miletić je kazala da je Andrun zatražio i izuzeće nje i Miloša Babića.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English