Članak

Izvjesni Hujić se hvalio ubistvom

26. Novembra 2013.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Hadžića, svjedoci Odbrane su kazali kako optuženi Azemin Sadiković nije učestvovao u napadu na selo Kasatiće, kada je pobijena porodica Milošević.

This post is also available in: English

Sead Sadiković, rođak optuženog Sadikovića, ispričao je kako je čuo da su muslimani zatvarani u srednjoškolski centar u Hadžićima u aprilu 1992. godine. Situacija je bila “hoće rat, neće rat”, rekao je Sadiković i dodao kako je potom protjeran iz sela Kasatići.

Zajedno sa još nekoliko mještana, svjedok Sadiković je, kako je kazao, učestvovao u napadu na selo Kasatići, kada su pobijeni članovi porodice Milošević. Prema njegovim riječima, cilj im je bio povratak u svoje kuće.

“Ja mogu tvrditi da Azemin nije bio tu”, rekao je Sadiković i dodao kako mu je izvjesni Izet Hujić zvani Maca kazao da je on “lično ubio Miloševiće”.

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, za zločine počinjene u Kasatićima sudi se Azeminu Sadikoviću. On je optužen da je, kao pripadnik “Oružanih snaga BiH” , u maju 1992. godine u tom selu ubio četiri civila srpske nacionalnosti.

Drugi svjedok Odbrane, Selver Sadiković, naveo je da je učestvovao u napadu na selo Kasatiće i kasarnu Žunovnica. Prema njegovom iskazu, neko mu je rekao da su pobijeni članovi porodice Milošević, nakon čega je iznerviran napustio akciju.

Slučaj je, kako je kazao, prijavio Vojnoj policiji u Lokvama (općina Hadžići). Selver Sadiković je rekao da životom garantuje da optuženi Sadiković nije bio u tom napadu.

Suđenje se nastavlja 17. decembra.

 

Džana Brkanić


This post is also available in: English