Članak

Prijedorski logori pod stražom policije

22. Novembra 2013.00:00
Unakrsno ispitujući vojnog vještaka, Odbrana Ratka Mladića je nastojala da negira odgovornost optuženog za zločine počinjene u logorima u okolini Prijedora, u kojima su u proljeće i ljeto 1992. godine bile zatvorene hiljade Bošnjaka.

This post is also available in: English

Advokat Branko Lukić je upitao vojnog vještaka Haškog tužilaštva Ewana Browna da li je ikada vidio direktan izvještaj komandi iz logora Omarska, Keraterm i Trnopolje Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), na čijem je čelu bio Mladić.

Odgovarajući da nije, Brown je kazao da takav izvještaj nije ni očekivao, budući da bi, po lancu komande, raport iz logora prvo morao dobiti bezbjednosni organ Prvog krajiškog korpusa VRS-a, koji bi ga zatim proslijedio Glavnom Štabu VRS-a.

Na Lukićevu sugestiju da su logori bili “pod stražom policije”, Brown je uzvratio da je to tačno za Omarsku, ali da je “vojska pomagala tako što je polagala mine”.

Mladićev branilac je tvrdio i da VRS “nije odgovorna” za ubistvo zarobljenika iz logora Omarska dovedenih pred kapije vojnog zarobljeničkog logora Manjača 6. avgusta 1992. godine.

Brown je potvrdio da je Bošnjake “dovela policija”, čiji su pripadnici i odgovorni za ubistva počinjena u noći između 6. i 7. avgusta neposredno van kapije Manjače. Naznačio je, međutim, da vojna komanda logora, iako je znala ko su počinioci, nije ni pokušala da ih odmah uhapsi niti da sprovede istragu.

Prema otpužnici – koja Mladića tereti za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva širom BiH – u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje srpske snage počinile su teške zločine, uključujući mučenje i masovna ubistva. Prijedor je jedna od sedam opština u kojim je, po optužnici, progon nesrba poprimio razmjere genocida.

Mladiću se sudi i za genocid počinjen u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Brown je posvjedočio i da je, po jednom od izvještaja komandi Prvog krajiškog korpusa VRS-a, u logore bio “doveden veliki broj ljudi koji to nisu zaslužili” jer “nisu bili vojnici”.

Jedno od pitanja Mladićevog branioca glasilo je: “Da li ste znali da je nutricionista u Manjači provjeravao kalorijsku vrijednost hrane?”

“Nisam to znao, ali sudeći po izvještaju međunarodnog Crvenog krsta, ako je bilo nutricioniste, očigledno je da svoj posao nije obavljao kako valja”, uzvratio je Brown.

Tužioci će svog sljedećeg svjedoka pred sudije izvesti u ponedjeljak, 25. novembra. Prema ranije objavljenom spisku svjedoka, do završetka dokaznog postupka Tužilaštva, ostao je samo još jedan vojni ekspert, Reynaud Theunens.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English