Članak

Mato Martić negirao krivicu

22. Novembra 2013.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Zenici, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Mato Martić negirao je krivicu po optužnici koja ga tereti za zločine počinjene nad civilima i ratnim zarobljenicima u Žepču.

This post is also available in: English

Optužnica tereti Martića da je 9. jula 1993. godine, sa još jednim vojnikom HVO-a, sprovodio grupu od desetak zarobljenih vojnika Armije BiH (ABiH) iz škole u Perkovićima (općina Žepče) prema borbenim linijama HVO-a, gdje su trebali uređivati borbene položaje, te ih tjerao da pužu po blatu, vodi i trnju, udarao ih i vrijeđao.

Prema optužnici, kada su stigli na liniju, otvorena je vatra prema njima pa su zarobljenici, u strahu za svoje živote, polijegali i puzeći se povlačili. 

“Martić je uzeo automatsku pušku s nastavkom za ispaljivanje granata, naredio im da ustanu i počeo pucati po njima. Tako je ranio dva zarobljenika i nije dozvolio da im se pomogne, prijeteći da će ispaliti granatu, dok nije došao drugi vojnik HVO-a koji im je pomogao odvezavši ih u ambulantu u Perkoviće”, navodi se u optužnici.

Prema optužnici, Martić je u julu 1993. godine u mjestu Ljeskovice (Žepče) sreo jednog civila Bošnjaka, koji je bio zarobljenik, te ga počeo ispitivati i tući.

S obzirom da je Martić negirao krivicu, suđenje će početi u narednom periodu.

Dženana Sivac


This post is also available in: English